Dostupni linkovi

Nova italijanska koalicija pred raspadom?


Lider Pokreta Pet zvezda Luiđi Di Majo
Lider Pokreta Pet zvezda Luiđi Di Majo

Italijanski pokret orijentisan protiv establišmenta Pet zvezda zapretio je danas da će se povući iz razgovora o formiranju vlade sa Demokratskom strankom, koja pripada levom centru, i da će raskinuti labavu koaliciju.

Pokret Pet zveda i Demokratska stranka prethodno su prevazišli istorijske nesuglasice radi formiranja koalicije i istisnuli iz kombinacije desno orentisanog lidera Matea Salvinija, ali još nisu sklopili konačan sporazum.

"Nova vlada trebalo bi da se formira i koristi potencijal tako što ćemo se složiti da sprovodimo svoj program ili ne idemo nikuda", izjavio je lider Pokreta Luiđi Di Majo.

On je dodao da su postulati programa Pokreta pet zvezda jasni i da vlada može da počne rad ako oni budu prihvaćeni.

"U protivnom, bilo bi bolje da, što je pre moguće, krenemo na izbore", rekao je Di Majo.

Di Majo je branio stroge zakone protiv imigracije koje je sastavio Salvini, a koje Demokratska stranka želi da ukine. On je dodao da je moguće usvojiti amandmane, imajući u vidu kritike koje je izrekao predsjednik Serđo Matarela.

Matarela je, između ostalog, rekao da su neproporcionalne kazne do milion evra za brodove koji spasavaju migrante i ogluše se o naređenje da ne ulaze u italijanske vode.

Izvor u Pokretu Pet zvezda, na koga se poziva Rojters, izjavio je da tvrđim stavom Di Majo šalje poruku pristalicama da ne izdaje izvorne prinicipe na kojima je nastala ova organizacija.

Naime, pojedini visoki zvaničnici Pet zvezda su rezervisani prema bilo kakvom sporazumu sa Demokratskom strankom pribojavajući se da to može narušiti njen kredibilitet kao pokreta protiv establišmenta u situaciji kada je već izgubio deo podrške.

Di Majo je takođe optužio Demokratsku stranku da se previše fokusira na imena mogućih ministara. Njegov nastup je neprijatno iznenadio vođstvo potencijalnog koalicionog saveznika.

"Neshvatljivo….Da li ste promenili stav?" upitala je poslanica iz redova Demokratske partije Maria Elena Bosči: "Ove pretnje i ultimatum su neprihvatljivi," dodala je.

Ukoliko Pokret Pet zvezda i Demokratska partija ne uspeju da formiraju vladu, predsednik Serđo Matarela će raspisati parlamentarne izbore 3 i po godine pre redovnog termina.

Prema istraživanju javnog mnjenja, koje je u petak objavila La Stampa, Ligu podržava 32 odsto građana, za razliku od 36 procenata prošlog meseca.

Demokratska stranka je na drugom mestu sa 23,5 odsto zabeleživši rast od jednog procenta, dok je Pet zvezda na trećoj poziciji sa 16,5 odsto, što je pad od jednog procenta u poređenju sa prethodnim periodom. Ova pokret je na prošlim izborima osvojio najviše glasova.

XS
SM
MD
LG