Dostupni linkovi

Juncker: EU spremna na konkretne prijedloge od Britanije


Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je britanskom premijeru Borisu Johnsonu tokom telefonskog razgovora da će razmotriti bilo kakve konkretne prijedloge koje premijer ima o problemu granice sa Sjevernom Irskom, ali je podcrtao da je podrška bloka Irskoj odlučujuća.

"Predsjednik Juncker je ponovio svoju spremnost da konstruktivno sarađuje sa premijerom Johnsonom i da razmotri bilo kakve konkretne prijedloge koje bi mogli imati, sve dok su u skladu sa Sporazumom o povlačenju", saopštili su iz Komisije nakon dvadesetominutnog telefonskog razgovora.

"Predsjednik Juncker je naglasio da je podrška Evropske unije Irskoj čvrsta i da će Unija nastaviti da bude pažljiva prema interesima Irske.

Juncker je također dodao da će Evropska unija učiniti sve kako bi izbjegli izlazak Britanije bez sporazuma, rekavši da bi takav scenario mogao biti jedino odluka Velike Britanije i nikako Unije.

Boris Johnson je odgovorio da ne postoji perspektiva dogovora o Brexitu ukoliko se ne odustane od dogovorenog rešenja za irsku granicu u okviru sporazuma o Brexitu, takozvanog "bekstopa", saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Premijer je stavio do znanja da Velika Britanija napušta EU 31. oktobra bez obzira na okolnosti. Takođe je bio veoma jasan da ukoliko nema ponovnog otvaranja pregovora i povlačenja bekstopa da nema ni šanse za dogovor", rekla je portparolka kabineta britanskog premijera, a prenosi Rojters.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG