Dostupni linkovi

Pregovori o novoj vladi Italije još uvijek traju


Italijanski premijer Giuseppe Conte tokom obraćanja parlamentu sa zamijenikom Matteom Salvinijem
Italijanski premijer Giuseppe Conte tokom obraćanja parlamentu sa zamijenikom Matteom Salvinijem

Pregovori između vladajućeg Pokreta pet zvjezdica i opozicione Demokratske stranke Italije o formiranju nove koalicije u riziku su od propadanja jer se stranke ne mogu dogovoriti ko bi bio novi ministar unutrašnjih poslova.

Tradicionalno politički protivnici, ove dvije stranke pokušavaju da formiraju novu vladu nakon što je četrnaestomjesečna koalicija sa desničarskom Ligom Sjevera propala.

Glasnogovornik Demokratske stranke optužio je lidera Pet zvjezdica Luigi Di Maio-a da ometa razgovore sa svojim zahtjevom da služi kao ministar unutrašnjih poslova i ujedno kao zamjenik premijera.

U ponedjeljak su stranke održale pregovore u kojima se činilo da su blizu postizanja dogovora o novoj vladi, međutim Demokratska stranka se ne slaže sa tim da Giuseppe Conte služi još jedan mandat kao premijer.

Prošle sedmice je premijer Giuseppe Conte, koji ne pripada niti jednoj stranci, ali ima bliske odnose sa Pet zvjezdica, dao ostavku, nakon što je lider Lige i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini napustio koaliciju i pozvao na prijevremene izbore.

Conte je u ponedjeljak učestvovao u četvorosatnom sastanku sa liderom Pet zvjezdica Luigi Di Maio-m i šefom Demokratske strane Nicolom Zingaretti. Kasnije su se iz Pokreta pet zvjezdica žalili kako demokrate još uvijek nisu podržali Contea da vodi novu vladu.

Dvije stranke bi u srijedu predsjedniku Sergiju Mattarella trebali predstaviti zaključke. Ukoliko dogovor ne bude postignut do tada, Mattarella će imenovati privremenu vladu i pozvati na prijevremene izbore.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG