Dostupni linkovi

Predsednik Italije: Stranke da pronađu rešenje do 27. avgusta


Serđo Matarela
Serđo Matarela

Predsednik Italije Serđo Matarela zatražio je od političkih stranaka da mu do utorka, 27. avgusta, pronađu rešenje za političku krizu u italijanskoj Vladi.

On je istakao da mu je iz nekoliko političkih stranaka rečeno da im treba više vremena da postignu sporazum kojim će se rešiti kriza.

Matarela je novinarima u Rimu rekao da je raspuštanje parlamenta bila odluka koju ne treba olako shvatiti.

Ranije u četvrtak je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini insistirao da su izbori najbolji način da se prevaziđe politička kriza, ali ostavlja mogućnost za rekonstrukciju vlade, što bi moglo da oživi srušenu koaliciju njegove ekstremnodesničarske Lige i antirežimskog Pokreta pet zvezdica.

Nakon sastanka s predsednikom Italije, Salvini je nagovestio moguću alternativu prevremenim izborima.

"Želim da narodu dam konačnu reč. Ali ako neko želi da se zemlja pokrene, mi smo spremni da to učinimo bez predrasuda", rekao je Salvini novinarima aludirajući na bivše saveznike.

U međuvremenu je na snazi dobila ideja o koaliciji Pokreta pet zvezdica i Demokratske partije s levog centra.

Kako bi se izbegli prevremeni izbori, opoziciona Demokratska partija najavila je spremnost za evrocentričnu koaliciju, dovoljno čvrstu da se suprotstavi sve popularnijem nacionalističkom vođi Mateu Salviniju.

Predsednik Italije Serđo Matarela je u sredu započeo konsultacije o formiranju nove vlade nakon što se vladajuća koalicija raspala i premijer Đuzepe Konte podneo ostavku.

XS
SM
MD
LG