Dostupni linkovi

Ostavka italijanskog premijera – od haosa do krize


Italijanski premijer Đuzepe Konte u Senatu je rekao da je zamenik premijera Mateo Salvini (levo) neodgovoran.
Italijanski premijer Đuzepe Konte u Senatu je rekao da je zamenik premijera Mateo Salvini (levo) neodgovoran.

Ostavkom italijanskog premijera Đuzepea Kontea (Giuseppe Conte) politički haos vladajuće nacionalističko-populističke koalicije rasplamsao se u krizu u zemlji opterećenoj finansijskim problemima, pišu svetski mediji.

Visoki ulozi krize

Posle 14 meseci pokušavanja da održi nefunkcionalnu koaliciju ekstremnodesničarske Lige i antiestablišmentskog Pokreta pet zvezdica, Konte je odustao i Italija se sada suočava s višemesečnom neizvesnošću baš kada treba da sastavi budžet za 2020. koji bi se povinovao pravilima EU i izbegao destruktivno povećanje PDV-a, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Zemlja je ušla u novu krizu pre dve nedelje kada je lider Lige i zamenik premijera Mateo Salvini (Matteo) osetio priliku da kapitalizuje rast svoje popularnosti i zahtevao vanredne izbore, ukazuje britanski list i navodi da je Konte u Senatu optužio Salvinija za "politički oportunizam", kao i za "ozbiljan nedostatak ustavne kulture" obaranjem vlade u vreme letnje pauze parlamenta. Takođe je izneo navode da je Liga tražila nelegalno finansiranje iz Rusije.

Salvini je bio uveren u izazivanje prevremenih izbora i pobedu kada je raskinuo koaliciju dok je vodio kampanju po italijanskim plažama, ali se pokazalo da je to složenije nego što je mislio, pošto nije kontrolisao tok događaja, ističe list, dodajući da je ideja o koaliciji Pet zvezdica i Demokratske partije s levog centra, koje se međusobno mrze, dobila na snazi, što povećava šanse da Liga bude van vlasti više godina.

Šta će se sledeće desiti, zavisi od predsednika Serđa Materele (Sergio Mattarella), ukazuje Fajnenšl tajms. Posle konsultacija s partijskim liderima, on može tražiti od Kontea da sastavi novu vladu, može tražiti privremenu vladu da usvoji budžet ako za takvu opciju bude podrške u parlamentu ili može raspisati prevremene izbore, verovatno za kraj oktobra.

Ipak, može se desiti da vlada Pet zvezdica i demokrata ne bude stabilnija od odlazeće, s tenzijama prilikom sastavljanja budžeta. Lider Lige je obećao paket podsticaja od 50 milijardi evra u budžetu za 2020. koji se do sredine oktobra mora predstaviti Evropskoj komisiji. Ako je ozbiljan, to bi moglo dovesti do ozbiljnog sukoba s EU imajući u vidu ogroman dug Italije, što, kako ističe Fajnenšl tajms, pokazuje koliki su ulozi političke krize.

Ostavka Kontea je poslednja politička drama u zemlji u kojoj je vlada s mukom obrazovana posle izbora 2018. i koja je ima šest premijera u poslednjih 10 godina, ukazuje časopis Tajm (Time).

Liga je završila na trećem mestu na izborima 2018. i ušla je u koaliciju s prvoplasiranim Pokretom pet zvezdica. Salvinijeva popularnost je rasla od tada, delomično zahvaljujući tvrdom stavu prema migrantima. Nedavne ankete mu daju oko 38 odsto podrške birača, što je skoro dovoljno da ima vladu bez koalicionih partnera, ako uspe da prevede svoju popularnost u izborni uspeh.

Ostavka Kontea, nezavisnog i malo poznatog profesora prava koji je došao na čelo vlade kao rezultat kompromisa Lige i Pet zvezdica, kulminacija je duge igre, ocenjuje Tajm. Salvini se nadao da iznudi izbore u oktobru, pre raspareve o budžetu, kladeći se da može pobediti na izborima i da odmah sprovede svoj program kao premijer, čime bi izbegao nezgodne pregovore o budžetu s Pet zvezdica, što je prošli put dovelo do kompromisa.

Rijaliti šou na društvenim medijima

Pad vlade, gurnuo je jednu od ključnih evropskih država, opterećenu finansijskom problemima i političkim haosom, u novi period krize i neizvesnosti, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times)

Nacionalističko-populistička koalicija je, kako ocenjuje liberalni američki list, tokom svoje kratke vladavine unela strah u evropski establišment – sukobljavala se s Evropskom unijom, izrugivala se njenim budžetskim zakonima, demonizovala migrante i prihvatila ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu autoritarnu politiku.

Olakšanje među kritičarima vlade u Rimu bi moglo biti kratkog daha, ističe Njujork tajms, dodajući da bi Salvini mogao doći do izbora i pobede, mada postoji šansa da poduža lista njegovih neprijatelja sastavi novu koaliciju koja bi ga isključila iz vlasti. Makar privremeno, stvari ne idu kako je Salvini planirao.

Od izbora u martu 2018. Salvini i lider Pet zvezdica Luiđi di Majo (Luigi Di Maio) su pretvorili zemlju u rijaliti šou na društvenim medijima, saopštenjima i prepirkama preko Fejsbuka (Facebook) ili Tvitera (Twitter) o suprotstavljenim infrastrukturnim projektima, porezima, regionalnoj autonomiji, pa čak i odlasku na plaže, ocenjuje Njujork tajms.

Za to vreme, Salvinijeva popularnost se udvostručila na skoro 40 odsto – što se smatra plafonom u italijanskoj fragmentiranoj politici, dok se podrška Pokretu pet zvezdica prepolovila. S druge strane, finansijska situacija zemlje se pogoršala s rastom od oko nula odsto i nesposobnošću vlade da uradi nešto povodom velike nezaposlenosti mladih, kao i javnim dugom od više od 2.000 milijardi evra, što je oko 130 odsto italijanskog BDP-a.

Čudan par i opcija Ursula

Pokret pet zvezdica i Demokratska partija ranije ovog meseca su se udružili u Senatu kada su sprečili glasanje o nepoverenju Konteu, što je pokazalo da je savez ta dva ogorčena rivala moguć, piše Asošiejtid pres (The Associated Press).

Te dve stranke u teoriji mogu obrazovati novu vladu uz podršku manjih partija koje su im pomogle u blokadi glasanja o nepoverenju ranije ovog meseca, ali se obe suočavaju s protivljenjem koaliciji unutar svojih redova, ističe AP.

Neki do vodećih demokrata, među kojima je bivši premijer Mateo Renci (Matteo Renzzi), kažu da je saradnja s Pet zvezdica jedini način da se Italija spasi od Salvinijeve vlade. Drugi, među kojima je sadašnji lider Nikola Zingareti (Nicola Zingaretti), ukazuje AP, strahuju da bi to ozbiljno naudilo stranci na sledećim izborima, dok kritičari strahuju da Renci želi da povrati vlast i onda napravi svoju stranku.

Pojedini analitičari sugerisali su da bi snažniju vladu mogla napraviti velika koalicija levice, Pet zvezdica i Forca Italije (Forza Italia), stranke desnog centa 82-godišnjeg bivšeg premijera Silvija Berluskonija (Berlusconi) koja gubi uticaj.

Taj scenario je poznat kao "Ursula" opcija, zato što bi okupila italijanske stranke koje su podržale Nemicu Ursulu fon der Lajen (von der Leyen) za predsednicu Evropske komisije, navodi AP. Među pristalicama je bivši predsednik Evropske komisije Romano Prodi koji je rekao da takva koalicija ima potencijal da duže opstane od saveza Pet zvezdica i demokrata.

Moguće je i da Matarela traži stvaranje "institucionalne" vlade, koja bi okupila iste snage kao velika koalicija, ali s određenim rokom trajanja koju bi opet vodila neutralna ličnost, možda i sam Konte s ciljem da se usvoji novi budžet.

Pogrešni proračun i taktiziranja

Do prošle nedelje su bili izgledni novi parlamentarni izbori koji bi Salviniju doneli funkciju premijera, ali je lider Lige očigledno pogrešno proračunao vreme za pohod na vlast, pa je sada koalicija Pet zvezdica i Demokratske partije realna mogućnost, ocenjuje kolumnista Blumberga (Bloomberg) Ferdinando Đuljano (Giugliano).

Uz ocenu da zaokreti i preokreti krize vlade ovog leta nisu izuzetak u Italiji koja je čuvena po političkim previranjima, Đuljano ukazuje da je Salvini mogao oboriti vladu odmah posle trijumfa Lige na majskim evropskim izborima, ali da je oklevao do avgusta i letnje pauze parlamenta, što je značilo odlaganje rasprave o nepoverenju vladi i prilik da rivali povrate snagu.

Mada mnogo toga zabrinjava u vezi sa Salvinijem, od stavova prema migrantima do flerta s idejom o izlasku iz evrozone, kolumnista Blumberga ocenjuje da će "žuto-crveni" savez Pet zvezdica i demokrata teško rešiti italijanske probleme, pri čemu ta koalicija može biti opasna za zemlju.

Liga ima daleko najveću podršku među glasačima, pa možda nije mudro da se iz vlade izostavi Salvini koji bi dobio novu priliku da kritikuje establišment i političku klasu, umesto da pokaže da li je sposoban da vlada, ukazuje Đuljano, dodajući da bi savez Pet zvezdica i demokrata mogao biti kratkog daha s obzirom na ranije razmene uvreda i različite programe. Takva koalicija će se verovatno brzo raspasti, što bi utrlo put trijumfu Salvinija i desnice.

Ipak, dve stranke možda osećaju da postoje taktički razlozi za udruživanje, ističe Đuljano. Evropska centralna banka će izgleda najaviti nove monetarne podsticaje, što bi moglo oboriti troškove zaduživanja Italije. S druge strane, Salvinijeva snaga bi mogla početi da opada, što može objasniti zašto deluje da strahuje od odlaska u opoziciju. Ipak, zaključuje se u tekstu, sve opcije su na stolu i možda ne bi bilo mudro kladiti se protiv Salvinija s obzirom na njegovu popularnost među glasačima, ali njegovo oklevanje znači da su izgledi za žuto-crvenu koaliciju mnogo realističniji nego pre par meseci.

XS
SM
MD
LG