Dostupni linkovi

Rusija otkrila prirodu radioaktivnog zagađenja


Zgrade u vojnoj bazi u gradu Njenoksa u Arhangeljskoj oblasti

Ruske vlasti su otkrile prirodu zagađenja izazvanog nuklearnom eksplozijom u raketnoj bazi na Dalekom severu, koja je početkom avgusta dovela do velikog porasta radioaktivnosti.

Agencija za ekološki nadzor Roshidromet je u uzorcima iz obližnjeg grada Severodvinsk pronašla radioaktivne izotope stroncijuma, barijuma i lantana, prenosi AFP.

Prema navodima jednog specijaliste, ti izotopi su proizvod nuklearne fisije.

Nesreća, koja se prema tvrdnjama vlasti dogodila prilikom testiranja "novog oružja", izazvala je 8. avgusta smrt pet zaposlenih u ruskoj nuklearnoj agenciji Rosatom. Ti specijalisti su pružali inženjersku i tehničku podršku "izotopskom izvoru energije" raketnog motora koji je eksplodirao.

Ministarstvo odbrane Rusije je odmah posle nesreće saopštilo da je do nje došlo tokom testiranja "raketnog motora na tečno gorivo" ali tada nije navedeno da je u celu stvar bilo uključeno nuklearno gorivo.

Nakon toga su izneta uveravanja da "nema radioaktivne kontaminacije" ali je gradska uprava Severodvinska saopštila da je "zabeležila povećan nivo radioaktivnosti". To saopštenje je potom povučeno.

Radioaktivni izotopi koje je otkrio Roshidromet imaju period poluraspada, tokom kojeg se polovina njihovog jezgra dezintegriše, od nekoliko sati do skoro 13 dana. Nakon toga se transformišu u radioaktivni inertni gas.

"Ti radioaktivni gasovi su uzrok velikog porasta", navedeno je u Roshidrometu.

Agencija je ranije objavila da je nivo radioaktivnosti posle eksplozije bio 16 puta veći od normalnog, da bi se dva i po sata kasnije vratio u normalu.

Ruske vlasti su takođe navele da je jedan od lekara koji su pružali pomoć povređenima posle eksplozije kontaminiran radioaktivnim izotopom cezijumom 137, istovremeno negirajući da je njegov slučaj povezan s nesrećom u bazi.

XS
SM
MD
LG