Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kremlj: Dobijamo trku u naoružanju protiv SAD, uprkos havariji


Sahrana pet ruskih inženjera stradalih u incidentu

Kremlj se pohvalio u utorak da dobija trku u nastojanju da razvije najnaprednije nuklearno oružje uprkos incidentu obavijenim velom tajne prošle sedmice na severu Rusije, koji je izazvao rast radijacije u toj regiji.

Rosatom, ruska državna nuklearna agencija, saopštila je da se incident 8. avgusta dogodio tokom raketnog testa u Belom moru. Tom prilikom je poginulo najmanje pet inženjera a tri ranjeno.

No, Rosatom je najavio da će nastaviti razvoj novog oružja, nazivajući herojima osobe koje su stradale u incidentu.

Vlasti su preporučile građanima koji žive u blizini sela Nenoksa da ga privremeno napuste dok se ne završi sanacija mesta incidenta. Ruski hidrometeorološki zavod je saopštio u utorak da je nivo radijacije u obližnjem gradu Severodvinsk povećan za 16 puta od havarije u prošli četvrtak. Agencija TASS navodi da su lekari koji su se starali o žrtvama poslati u Moskvu na pregled te da su potpisali sporazum o neotkrivanju podataka o prirodi nesreće.

Američki predsednik Donald Tramp napisao je u ponedeljak na Tviteru da je njegova zemlja “naučila mnogo” iz eksplozije, koja se po njegovoj pretpostavci desila tokom testiranje krstareće nuklearne rakete kojom se hvalisao prošle godine ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija, koja tvrdi da raketa ima “neograničeni domet” i u stanju je da izbegne bilo koju odbranu, nazvana je 9M730 Burevestnik (predznak bure).

Tramp je istakao da SAD imaju “sličnu, ali napredniju tehnologiju”, dodajući da su Rusi zabrinuti za kvalitet vazduha oko postrojenja i šire, opisujući situaciju kao: “nije dobro”.

Međutim, na pitanje da prokomentariše Trampovu izjavu, Putinov portparol Dmitriji Peskov je kazao da je Rusija, a ne SAD, na prvoj liniji u razvoju novog nuklearnog oružja.

“Naš predsednik je u više navrata istakao da ruska tehnika znatno nadmašuje nivo koje su druge zemlje uspele da u ovom trenutku dostignu, i u velikoj meri je jedinstvena,” naglasio je Peskov.

U obraćanju naciji 2018. godine, Putin je obelodanio čitav arsenal “novog, nepobedivog nuklearnog oružja”, uključujući krstareće rakete na nuklearni pogon, podvodni dron na nuklearni pogon i lasersko oružje.

Tenzije između Moskve i Vašingtona oko kontrole naoružanja su pojačane nakon što je ovog mesecapropao Sporazum o nuklearnom oružju Amerike i Rusije srednjeg dometa (INF), koji je bio na snazi više od tri decenije.

Rusija je zabrinuta da bi mogao da propadne i drugi važan ugovor o strateškom naoružanju (START), koji ograničava upotrebu nuklearnog oružja dugog dometa, a koji ističe 2021.XS
SM
MD
LG