Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američke sumnje: Eksplozija u Rusiji povezana s nuklearnim programom


Zgrade u vojnoj bazi u malom gradu Njenoksa u ruskom Arhangeljskoj oblasti

Priredio: Andrej Zarević

Viši zvaničnik Bele kuće ponovio je izjavu iz tvita predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) da Vašington veruje da je ruski program hipersoničnih krstarećih raketa povezan s eksplozijom 8. avgusta u kojoj je poginulo najmanje pet ljudi, preneo je Rojters (Reuters).

Govoreći uz uslov da mu se ne navodi ime, zvaničnik je rekao da Vašington nije spreman da tvrdi da je to bila nuklearna eksplozija, ali da veruje da su bili uključeni radioaktivni elementi.

Evakuacija Njenoksa, grada gde se eksplozija dogodila blizu pomorske baze u Arkhangeljsku, na severozapadu Rusije, zakazana je za 14. avgust, ali je posle otkazana.

Ipak, meteorološka služba Rosgidromet je 13. avgusta iznela dodatne potvrde navoda da tokom testa kod Njenoksa u Belom moru nije ispušteno samo toksično raketno gorivo, već i neodređeni radioaktivni materijal.

Njujork tajms (The New York Times) je 12. avgusta citirao neimenovanog američkog obaveštajnog zvaničnika koji je rekao da Rusija izgleda testira "novi tip krstareće rakete na nuklearni pogon", kao i da bi ta eksplozija mogla biti "jedna od najgorih nuklearnih havarija u regionu od Černobilja".

Stambene zgrade u Severnodvinsku
Stambene zgrade u Severnodvinsku

Tramp je na Tviteru (Tweeter) 12. avgusta takođe tvrdio da je incident bio neuspela proba prototipa rakete koju su stručnjaci u NATO nazvali "Skajfol" (Skyfall), mada nije izneo dokaze.

Prošlonedeljni incident i dalje obavijaju zbrka i dezinformacije od lokalnih i federalnih zvaničnika, i po pitanju tačnog broja mrtvih, ali i po pitanju šta je tačno bilo testirano.

Kapi s jodom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na brifingu za novinare 13. avgusta izneo malo novih informacija o eksploziji.

"Nesreće se nažalost dešavaju. To su tragedije. I ovom slučaju je važno da se setimo heroja koji su izgubili živote u tim nesrećama", rekao je Peskov prema navodima ruskih novinskih agencija.

Stanovnici Severnodvinska, na oko 30 kilometara istočno od Njenoksa, navodno su pokupovali kapi s jodom iz apoteka u gradu u satima pošto su se pojavile prve vesti. Jod se često uzima da se zaštiti tiroidna žlezda od nekih vrsta radijacije.

U saopštenju koje je prenela ruska novinska agencija TASS, Rosgidromet je izneo podatke koje je prikupila agencija za nadzor severnog regiona, navodeći da je u Severodvinsku 8. avgusta gama radijacija skočila četiri do 16 puta u odnosu na normalne nivoe.

TASS je takođe citirao zvaničnika iz državne nuklearne agencije Rosatom koji je rekao da su ti nivoi bezopasni po ljude.

U Severodvinsku 8. avgusta gama radijacija skočila je četiri do 16 puta u odnosu na normalne nivoe (na fotografiji merenje radijacije)
U Severodvinsku 8. avgusta gama radijacija skočila je četiri do 16 puta u odnosu na normalne nivoe (na fotografiji merenje radijacije)

U ranijem izveštaju koji su 8. avgusta objavili zvaničnici za vanredne slučajeve Arhangelska navedeno je da je radijacija povećana 20 puta u odnosu na normalne nivoe. Taj izveštaj je prenela ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace).

Gradska uprava Severnodvinska je takođe objavila saopštenje 8. avgusta o povećanju radijacije, ali je to saopštenje kasnije povučeno s njenog sajta.

Nije objavljen konačan broj poginulih.

U video snimku koji je objavio portal s vestima u gradu Sarov 11. avgusta, Vjačeslav Solovjov, nuklearni istraživač u glavnim nuklearnom istraživačkom centru u Sarovu, rekao je da istraživači, između ostalog, rade na "stvaranju malih izvora energije koristeći radioaktivne fosilne materijale".

Norveška agencija za nadziranje radijacije u poslednjem saopštenju o incidentu 12. avgusta je navela da njena oprema nije zabeležila nikakvo povećanje nivoa radijacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG