Dostupni linkovi

Privredna komora SAD protiv prekida poslovanja u Kini


Privredna komora SAD je odbacila poziv predsednika Donalda Trampa američkim kompanijama da “odmah počnu da tragaju za alternativom kineskom tržištu”, kao odgovor na carine koje je uveo Peking.

“Mada delimo predsednikovu frustraciju, smatramo da je nastavak konstruktivnog angažmana pravi put,” izjavio je Majron Briliant, potpredsednik Privredne komore SAD pozivajući vlasti obe zemlje da što pre postignu sporazum.

“Vreme je od suštinskog značaja. Ne želimo dalje pogoršanje američko-kineskih odnosa,” dodao je Brilijant.

Tramp ne može da natera američke kompanije da napuste Kinu.

Kineske vlasti su saopštile da će 1. septembra i 15. decembra uvesti tarife na uvoz američke robe vredne 75 milijardi dolara, među njima i nafte zbog čega su njene cene pale za skoro četiri odsto.

Peking je saopštio da će sirova nafta biti među američkim proizvodima na koje će biti uvedene carine od pet odsto od 1. septembra.

Kina je među najvećim uvoznicima američke sirove nafte i ove godine je u velikoj količini snizila uvoz ovog energenta u odnosu na rekordne iznose prošle godine.

Cena svetle sirove nafte pala je za 3,7 odsto i sada je 53,32 dolara po barelu.

Analitičari ističu da će trgovinski spor između SAD i Kine imati mnogo veći uticaj na američku sirovu naftu nego na sirovu naftu "brent" iz Severnog mora.

"Kupci iz Kine sada će tražiti da uzmu `brent` ili iz sirovu naftu iz Dubaija tako da je rezultat da će biti porast potražnje za tim vrstama a pašće interesovanje za američku svetlu sirovu naftu", kaže predsednik firme "Lipou oil asosijejts" iz Hjustona Endi Lipou.

Tri glavna indeksa na Volstritu pala su skoro dva odsto nakon poteza Pekinga i Trampove izjave.

Američke berze su se u petak prethodno delimično oporavile posle izjave šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela da će centralna banka “delovati odgovarajuće” u cilju očuvanja ekonomskog rasta, uključujući i mogućnost dalje smanjenja ključnih kamatnih stopa, ali nije precizirao da li će i kada povući taj potez.

Tramp je kritikovao oprez Feda.

"Kao i obično, Fed ne čini ništa. Neverovatno je da mogu da 'govore' a ne znaju ili ne pitaju šta ja činim, što će uskoro biti saopšteno. Imamo veoma jak dolar i veoma slab Fed," kazao je američki predsednik.

On je postavio pitanje: "Ko nam je veći neprijatljelj - Džej Pauel ili predsedavajući Si?"

Indeksi na berzama su ove sedmice bili na uzlaznoj putanji ohrabreni stimulativnim merama ključnih centralnih banaka i vlada.

Investitori procenjuju da će Fed smanjiti kamatnu stopu za 0,25 odsto, mada ima i očekivanja za veći rez od 0,50 procenata.

“Smanjenje kamata može da pomogne ekonomiju ali to neće biti dovoljno da se neutrališu negativni efekti globalnog trgovinskog rata,” ističe Majkl O’Rurk, glavni ekonomski strateg “Jones Trading” iz Konektikata.



XS
SM
MD
LG