Dostupni linkovi

Predsjednik Italije prihvatio ostavku Contea i pozvao na konsultacije


Premijer Italije Giuseppe Conte (u sredini)
Premijer Italije Giuseppe Conte (u sredini)

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella prihvatio je ostavku premijera Giuseppea Contea i započinje sa savjetovanjima sa stranačkim liderima u potrazi za rješenjem političke krize, saopćio je njegov ured.

Mattarella je tražila od Contea da ostane na vlasti kako bi obavljao svakodnevne vladine poslove dok se rasprave nastave.

Mattarella će započeti svoje sastanke u srijedu i završiti ih u četvrtak poslijepodne. Očekuje se da se vidi postoji li politička volja za formiranje nove vlade. Ako ne, morat će se raspustiti parlament i raspisati prijevremeni izbori.

Ranije je Conte u svom govoru pred parlamentom rekao da je lider Lige Sjevera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini bio "neodgovoran" u kreiranju nove političke krize zbog "ličnih i interesa stranke".

Conteovo obraćanje dolazi nakon što je lider Lige zatražio glasanje o povjerenju njegove vlade.

Salvini pozvao je ranije ovog mjeseca na prijevremene izbore. On je takođe najavio da raskida 14-mjesečnu koaliciju sa Pet zvjezdica.

Luigi Di Maio, lider Pokreta Pet zvjezdica, ranije je nagovijestio mogući kraj Conteove vladavine zahvalivši mu se na službi.

Salvini, čija je popularnost značajno porasla, poziva na prijevremene izbore uz nadu da će mu trenutna podrška javnosti pomoći da dođe do vlasti i gurne Pet zvjezdica u opoziciju.

Salvinijev snažni antiimigrantski stav zaslužan je za porast popularnosti Lige. Nakon što su dobili samo 17 posto glasova na izborima u Italiji 2018. godine, Liga je na evropskim izborima ovog proljeća osvojila 34 posto.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG