Dostupni linkovi

Trump: Recesije nema, SAD može posredovati u Kašmiru, Rusiju vratiti u G8


Donald Trump, Bijela kuća, fotoarhiv
Donald Trump, Bijela kuća, fotoarhiv

Američki predsjednik Donald Trump je umanjio bojazan da će Sjedinjene Države krenuti prema recesiji potvrdivši da njegova administracija razmatra smanjenje poreza na platne liste.

"Mislim da riječ recesija nije primjerena. Veoma smo daleko od recesije", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Nakon što su američke novine izvijestile da je privremeni rez na porez na platne liste zamijenjen kao dio paketa mjera za poticanje ekonomije, Trump je priznao da je to jedna od mogućnosti o kojoj se razgovaralo.

"Porez na plaće je nešto o čemu ... razmišljamo", rekao je.

Izjavio je i da bi bilo prikladno dopustiti Rusiji da se pridruži grupi G7 industrijski najrazvijenijih zemalja. Podsjetio je da je njegov prethodnih na funkciji predsjednika Barack Obama težio izbacivanju Rusije iz tadašnjeg G8.

"Međutim, mislim da bi bilo prikladno kada bi Rusija bila članica. To bi trebalo da bude G8 jer je mnogo stvari o kojima govorimo povezano sa Rusijom", naglasio je Trump.

Istovremeno, Trump je ponudio da posreduje u "eksplozivnoj" situaciji u Kašmiru.

On je rekao da će pokrenuti to pitanje tokom vikenda s indijskim premijerom Narendrom Modijem, kojeg je SAD pozvao da djeluje kako bi ublažila napetosti u Kašmiru u dijelu koji kontrolira Indija.

"Kašmir je jako komplicirano mjesto. Imate hinduse i imate muslimane i ne bih rekao da se tako dobro slažu", rekao je Trump novinarima.

"Učinit ću najbolje što mogu da posredujem", kazao je.

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00
XS
SM
MD
LG