Dostupni linkovi

Makedonska tužiteljica Janeva ispitana o slučaju iznude novca


Katica Janeva
Katica Janeva

Makedonska specijalna tužiteljica za istrage o organiziranom kriminalu Katica Janeva ispitana je u policiji u sklopu istrage o slučaju iznude, prenosi Reuters.

Janeva je prošle sedmice ponudila ostavku nakon što su lokalni mediji pisali o njenoj navodnoj umiješanosti u prijevaru da se izvuče novac od lokalnog biznismena kojeg njen ured optužuje za korupciju.

Do imenovanja novog tužitelja, Janeva vrši tu funkciju.

Janeva negira umiješanost u slučaj iznude i dobila je poziv za ispitivanje od ureda državnog tužitelja.

"U pitanju je istraga i pozvana sam u svojstvu svjedoka. Dva moja telefona, koja sam koristila, na analizi su u Tužiteljstvu. Hoće li se voditi istraga i protiv mene, ne znam. Ne osjećam krivnju. Ne znam da li ovaj slučaju uključuje i političare", rekla je Janeva, odgovarajući na novinarska pitanja nakon ispitivanja.

Italijanski list La Verita je prošle sedmice objavio nelegalno snimljene video i audiosnimke, na kojima se vide i čuju neformalni vlasnik televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i biznismen Jordan Kamčev. Na snimcima, Kamčev, koji je bio osumnjičen za pranje novca u slučaju Imperija, koje je vodilo Specijalno javno tužiteljstvo, Bokiju navodno predaje milion eura u tašni marke Louis Vuitton, s ciljem da omogući njegovo oslobađanje iz kućnog pritvora. Kamčev je jedan od najbogatijih ljudi u Sjevernoj Makedoniji.

U jednom od telefonskih razgovora između Jovanovskog i Kamčeva, navodno se čuje i tužiteljica Janeva, koja kaže Kamčevu: "Sve će biti OK".

Tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju u utorak je saopćilo da je posjedovalo snimke koje je objavio italijanski list. Snimke im je dostavio biznismen Jordan Kamčev, ali ne znaju kako su dospjele do italijanskih novina. Neizvjesno je hoće li snimci biti korišteni kao dokaz na sudu, s obzirom da ih je zabilježilo privatno lice bez sudskog naloga.

U slučaju Reket za sada su osumnjičeni samo Boki 13 i njegov suradnik Zoran Mileski, poznat kao Zoki Kicheec, koji su u pritvoru. Oni su osumnjičeni za krivično djelo trgovina utjecajem.

XS
SM
MD
LG