Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Salvini zatražio glasanje o poverenju italijanskoj vladi


Mateo Salvini, lider Lige i potpredsednik Vlade Italije

Ultradesničarska Liga pokrenula je u petak postupak za glasanje o poverenju Vladi Italije u parlamentu. Kako prenosi Rojters, reč je o nastojanju lidera Lige i potpredsednika Vlade Matea Salvinija da inicira prevremene izbore nakon kojih očekuje da postane premijer.

Pošto parlament ne zaseda tokom leta, Salvini je pozvao poslanike iz svoje partije da se vrate u Rim u ponedeljak, pokušavajući da izdejstvuje glasanje tokom sledeće sedmice, dok se opozicione partije zalažu da se ta procedura odloži do 19. ili 20. avgusta.

Lideri parlamentarnih frakcija u parlamentu će u ponedeljak doneti odluku o datumu glasanja.

“Oni koji traće vreme štete Italiji da bi sačuvali svoj položaj,” kazao je Salvini koji ističe da koalicija sa antiestablišment Pokretom 5 zvezdica ne funkcioniše posle višemesečnih nesuglasica.

Salvinijeva najava u četvrtak da raskida 14-mesečnu koaliciju izazvaće dodatnu političku neizvesnost u trećoj po veličini ekonomiju u evrozoni u trenutku kada počinje pripreme za usvajanje budžeta za narednu godin

Izbori mogu biti održani najranije u oktobru.

Investitori su reagovali rasprodajom obveznica italijanske države, zbog čega su povećani troškovi zaduživanja vlade.

Predsednik Italije Serđo Matarela jedini ima ovlašćenje da raspusti parlament, ali može najpre da pokuša da formira novu vladu iz postojećeg saziva parlamenta pre raspisivanja izbora.

Premijer Đuzepe Konte zatražio je u četvrtak od Salvinija da objasni zašto želi da obori Vladu.

Do pre nekoliko sedmica, Salvini je ponavljao da će Vlada trajati pun mandate od pet godina, ali je sada odbacio Konteove kritike ističući da Pokret 5 zvezdica blokira reforme neophodne za podsticanje stagnatne ekonomije.

Tenzije su dostigle vrhunac u sredu kada su poslanici Pokreta 5 zvezdica i Lige glasali jedni protiv drugih oko sudbine brze pruge prema Francuskoj.

Pokret 5 zvezdica ima više poslanika od Lige, ali Salvinija partija sada uživa duplo veću podršku biračka, pokazuju istraživanja javnog mnjenja, pa je od nedavno počela da preti da će pokušati da kapitalizuje rast popularnosti na novim, vanrednim izborima.

Međutim, kako ocenjuje Rojters, ostaje da se vidi da li će se ostvariti Salvinijev plan. Potenciranje u avgustu na vanrednim izborima nije uobičajeno i može biti nepopularno kod birača i rizično.

Predsednik Matarela možda neće hteti da raspusti parlament uoči početka procedure za usvajanje budžeta u septembru, čija finalna verzija treba da se pojavi pred poslanicima u oktobru. Italija, koja ima najveći dug posle Grčke, već je izazvala nezadovoljstvo EU zbog budžeta u 2019. godini kojim je podsticana prekomerna potrošnja.

“Fitch Rating” ćeuskoro objaviti izveštaj o rejtingu Italije, koji je u ovom trenutku na “BBB” - samo dva stepenika iznad “junk” statusa (smeće).

XS
SM
MD
LG