Dostupni linkovi

Južnokorejski predsjednik ublažio retoriku prema Japanu


Mun Đae In
Mun Đae In

Južnokorejski predsjednik Mun Đae In je u govoru povodom obilježavanja datuma japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu, zatražio od Tokija da razmotri svoju ratnu prošlost i ponudio da se uključi u razgovore za obnovu zategnutih odnosa, javlja Rojters.

Odnosi između Japana i Južne Koreje trenutno su na najnižem nivou od njihove normalizacije 1965. godine zbog pitanja o prinudnom radu tokom Drugog svjetskog rata i trgovinskog spora.

U svom govoru povodom nezavisnosti Koreje od japanske kolonijalne vlasti, Mun je ublažio svoju nedavno oštru retoriku prema Japanu.

"Nadamo se da će Japan igrati vodeću ulogu u učvršćivanju mira i napretka u istočnoj Aziji dok će razmotriti svoju prošlost koja je donijela nesreću njihovim susjednim zemljama. Bolje ikad nego nikad i ukoliko Japan izabere put dijaloga i saradnje, rado ćemo se rukovati", istakao je Mun.

Japanski premijer Šinzo Abe poslao je ritualni novčani dar u kontroverzni hram Jasukuni za žrtve Drugog svjetskog rata među kojima su i osuđeni ratni zločinci. Abe nije lično posjetio hram.

Južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova izrazio je duboku zabrinutost zbog darova japanskog premijera hramu koji "opravdava japansku kolonijalnu pljačku i agresivni rat".

Sjećanja na japansku kolonijalnu vlast u Koreju od 1910. do 1945. godine već duže vrijeme utiču na bilateralne odnose dvije zemlje.

Odnosi između dvije zemlje su zategnuti od prošle godine kada je južnokorejski Vrhovni sud donio odluku da japanske kompanije treba da isplate štetu državljanima Južne Koreje koji su bili na prinudnom radu tokom Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG