Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tokio upozorava Japance koji putuju u Južnu Koreju


Seul, glavni grad Južne Koreje

Vlasti u Tokiju izdale su upozorenje državljanima Japana koji putuju u Južnu Koreju, uoči obeležavanja ključnih godišnjica ove sedmice.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je svoje državljane da budu oprezni kada je reč o bezbednosti, used pogoršanja odnosa dve zemlje zbog trgovinskih i istorijskih pitanja.

U Južnoj Koreji se u sredu obeležava dan sećanja na devojke i žene koje su bile prinuđene da rade u japanskim bordelima tokom Drugog svetskog rata, a u četvrtak dan oslobođenja od japanske vlasti, koja je trajala od 1910. do 1945. godine.

Ministarstvo upozorava građane da izbegavaju mesta gde će se sutra i u četvrtak, 15. avgusta, održati protesti povezani sa problemima u odnosima Japana i Južne Koreje.

Iz japanskog Ministarstva ranije ovog meseca je izdato upozorenje pred očekivano održavanje protesta ispred japanske ambasade ili konzulata u Južnoj Koreji.

Odnosi dve zemlje su zategnuti od prošle godine kada je južnokorejski Vrhovni sud doneo odluku da japanske kompanije treba da isplate štetu državljanima Južne Koreje koji su bili na prinudnom radu tokom Drugog svetskog rata.

Japan je početkom ovog meseca saopštio da uklanja Južnu Koreju sa svoje "bijele liste" zemalja sa minimalnim trgovinskim regulativama, navodeći kao razlog "urušavanje poverenja".

Japan je u julu uveo oštrije regulative za izvoz materijala za proizvodnju čipova pametnih telefona u Južnu Koreju.

XS
SM
MD
LG