Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tokio kritizira Seul zbog najavljenog trgovinskog poteza


Prezentacija novih televizora, Seul, ilustrativna fotografija

Japan je kritizirao Južnu Koreju koja je najavila da će od septembra Tokio ukloniti sa svoje "bijele liste" zemalja sa brzim trgovinskim statusom.

Japanski ministar za industriju Hirošige Seko izjavio je da Seul nije uspio objasniti na koji način njihovi sistemi kontrole izvoza nisu u skladu sa "principima međunarodne izvozne kontrole".

"Od početka potpuno je nejasno na kojoj osnovi Seul tvrdi da japanska kontrola izvoza ne ispunjava međunarodne standarde", naglasio je Seko.

Oštrije trgovinske regulative, uključujući i duži proces za dobijanje dozvola obuhvatit će i južnorejski izvoz ka Japanu.

Odnosi između dvije zemlje su zategnuti od prošle godine kada je južnokorejski Vrhovni sud donio odluku da japanske tvrtke trebaju isplatiti štetu državljanima Južne Koreje koji su bili na prinudnom radu tokom Drugog svjetskog rata.

Japan je početkom ovog mjeseca saopćio da uklanja Južnu Koreju sa svoje "bijele liste" zemalja sa mininalnim trgovinskim regulativama, navodeći kao razlog "urušavanje povjerenja".

Japan je u julu uveo oštrije regulative za izvoz materijala za proizvodnju čipova pametnih telefona u Južnu Koreju.

Japanske trgovinske mjere izazvale su bijes u Južnoj Koreji, gdje mnogi vjeruju da se Japan još nije u potpunosti iskupio za zločine počinjene tokom kolonijalne okupacije Koreje, od 1910. do 1945. godine.

XS
SM
MD
LG