Dostupni linkovi

Dodik: Lažne tvrdnje SDA, nismo potpisali nikakav sporazum o ANP


Milorad Dodik

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da su u saopštenju Stranke demokratske akcije (SDA) lažne tvrdnje da su on i lideri HDZ-a Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali sporazum u kojem se pominje Godišnji nacionalni plan (ANP) za članstvo u NATO-u, bilo u izvornom, bilo u modifikovanom obliku.

"Pozivam i njih u SDA i sve druge da pažljivo pročitaju tačku 3. sporazuma i uvere se da takva formulacija tamo ne postoji. Mi smo spremni da sprovedemo sporazum koji smo potpisali, ali nismo spremni da sprovodimo ono što neko tumači da smo potpisali", kazao je Dodik za agenciju Srna.

SDA je danas saopštila da je jedino rešenje za prevazilaženje trenutnog zastoja u procesu evroatlantskih integracija i formiranju Saveta ministara usvajanje modifikovanog ANP-a, koji je zakonska obaveza i deo sporazuma koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Iz SDA su naveli da će odbijanje dijaloga i kompromisnog rešenja imati negativne posledice za proces formiranja Saveta ministara, nastavak evroatlantskih integracija i ukupnu situaciju u BiH.

Lideri stranke demokratske akcije ( SDA) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH postigli su 5. avgusta dogovor o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, deset mjeseci nakon izbora.

U sporazumu je, uz ostalo, navedeno:

"Nastaviti integracijske procese sukladno Ustavu i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Povjerenstvo za NATO integracije BiH će surađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH."

Ambasada SAD u BiH je dva dana kasnije saopštila je kako su bh. lideri, postizanjem dogovora da formiraju vlast na nivou BiH, "potvrdili postojeći konsenzus o važnosti napretka BiH na putu ka EU i NATO savezu", ali kako nije sve jasno oko Godišnjeg nacionalnog akcionog plana (ANP) za NATO.

"Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi sa političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja ANP-a NATO savezu", navedeno je u saopštenju.

Kako je Radio Slobodna Evropa već pisao, klupko oko pitanja ANP-a se počelo odmotavati prije nekoliko dana kada je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ponudio Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a, da prihvati, kako je rekao "redukovani Godišnji nacionalni program, a da put BiH ka NATO integracijama bude predmet nekih kasnijih pregovora".

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je na konferenciji za novinare prošle sedmice izjavio kako je potpisani sporazum "jasno trasiranje puta Republike Srpske ka NATO-u i poraz, praktično, politike vojne neutralnosti, politike nesvrstavanja ni u jedan vojni savez i odstupanje od politike koju je zastupao SNSD da će se o pitanju NATO-a razgovarati onda kada jasno svoje opredjeljenje iznese susjedna Srbija".

XS
SM
MD
LG