Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDA: Ako odvede zemlju u krizu, Dodik će izvući deblji kraj 


"Ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao", smatraju u SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu euroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Vijeća ministara usvajanje modificiranog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), navodi se u saopćenju te stranke a prenosi agencija Fena.

"ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odgađanja. To je zakonska obaveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Odbijanja dijaloga i kompromisnog rješenja imat će negativne posljedice za proces formiranja Vijeća ministara i za nastavak euroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH", upozoravaju iz SDA.

Iz te stranke ističu da ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i bit će u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti.

"Njegova najava da će odlukom entitetske skupštine pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Vijeća za implementaciju mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Vijeće sigurnosti UN-a i spriječili antidejtonske aktivnosti. Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvest će zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas, i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i regionu. Posljedice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome", ističu iz SDA, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te stranke.

Lideri stranke demokratske akcije ( SDA) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH postigli su 5. avgusta dogovor o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, deset mjeseci nakon izbora.

U sporazumu je, uz ostalo, navedeno:

"Nastaviti integracijske procese sukladno Ustavu i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Povjerenstvo za NATO integracije BiH će surađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH."

Ambasada SAD u BiH je dva dana kasnije saopštila je kako su bh. lideri, postizanjem dogovora da formiraju vlast na nivou BiH, "potvrdili postojeći konsenzus o važnosti napretka BiH na putu ka EU i NATO savezu", ali kako nije sve jasno oko Godišnjeg nacionalnog akcionog plana (ANP) za NATO.

"Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi sa političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja ANP-a NATO savezu", navedeno je u saopštenju.

Kako je Radio Slobodna Evropa već pisao, klupko oko pitanja ANP-a se počelo odmotavati prije nekoliko dana kada je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ponudio Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a, da prihvati, kako je rekao "redukovani Godišnji nacionalni program, a da put BiH ka NATO integracijama bude predmet nekih kasnijih pregovora".

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je na konferenciji za novinare prošle sedmice izjavio kako je potpisani sporazum "jasno trasiranje puta Republike Srpske ka NATO-u i poraz, praktično, politike vojne neutralnosti, politike nesvrstavanja ni u jedan vojni savez i odstupanje od politike koju je zastupao SNSD da će se o pitanju NATO-a razgovarati onda kada jasno svoje opredjeljenje iznese susjedna Srbija".

XS
SM
MD
LG