Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić: Previše dato na važnosti saopštenju zemalja Kvinte


Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je previše dato na važnosti saopštenju zemalja Kvinte i da ti sastanci nisu na visokom nivou, kao i da se stvara lažna ravnoteža tim saopštenjem.

Dačić je za televiziju Pink rekao da po tom saopštenju ispada da kosovska strana ima pravo da uvede takse jer Srbija vodi kampanju povlačenja priznanja Kosova.

"A što su onda takse prema Bosni i Hercegovini, jel' ona vodi kampanju protiv priznanja", upitao je Dačić.

On je naveo da je cilj Srbije da broj priznanja Kosova spadne ispod polovine članica Ujedinjenih nacija, kao i da se sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sprema za glasanje o članstvu Kosova u Interpolu u oktobru u Čileu.

"Mi moramo da se pripremamo da oni ne uđu u te međunarodne organizacije", kazao je Dačić.

Govoreći o reakcijama na njegovu izjavu da Srbija nema većeg neprijatelja od bvišeg američkog predsednika Bila Klintona, kazao je da se "niko nije toliko radovao pobedi Donalda Trampa na predsedničkim izborima od Srba, jer ne podnose Klintona i Olbrajtovu".

"Ogromna većina Srba glasala za Trampa na prethodnim izborima", rekao je Dačić za Pink. Naveo je da je njegova poruka ta da Srbi treba da formalizuju to svoje opredeljenje, kao i da će oni sigurno glasati za Trampa.

Medlin Olbrajt i Bil Klinton su pomogli Srbiji da se otarasi Slobodana Miloševića i time stvorili šansu da Srbija postane evropska demokratija, izjavio je za dnevni list Danas Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džon Hopkins.

Povodom Dačićeve konstatacije da Server, koji ga je kritikovao zbog najave da će pozvati Srbe u Americi da glasaju za Trampa na predsedničkim izborima, "želi da pravo koje uživaju Albanci u SAD suspenduje Srbima koji tamo žive", Server kaže da "Dačić očajnički želi da prikrije svoju sopstvenu grešku koju je napravio nagovestivši da će se srpska vlada umešati u američke izbore u korist Trampa".

Server je nedavno rekao da nije mudra odluka Dačića da na narednim izborima u SAD organizuje podršku srpskih doseljenika Trampu, jer je time postigao samo to da, ko god da bude sledeći predsednik SAD iz redova demokrata, da će Dačića, a možda i Srbiju, smatrati za neprijatelja.

XS
SM
MD
LG