Dostupni linkovi

Dačić odbacio kritike da se meša u unutrašnju politiku SAD


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je ocenu savetnika nekadašnjeg američkog potpredsednika, demokrate Džozefa Bajdena, Majkla Karpentera koji je na Tviteru napisao da Dačić "planira da se meša u američku unutrašnju politiku".

"A kad Jevreji glasaju za (predsednika SAD donalda) Trampa, to nije mešanje, ili kad Albanci glasaju za Klintonove ili Engela? Ne govorim ja o Srbiji kao državi, govorim o državljanima SAD našeg porekla. U Americi tako stvari funkcionišu", kazao je Dačić za list "Politika" povodom ranije izjave da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima formalizuju podršku Trampu.

On je kazao da ne govori o Srbiji kao državi, već da govori o državljanima SAD srpskog porekla, i da tamošnja srpska dijaspora u toj zemlji treba da se organizuje kako "niko neće moći da je nipodaštava kao što sada demokrate rade".

Majkl Karpenter, savetnik Bajdena, aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, ocenio je da je najava Dačića da će organizovati srpsku dijasporu u SAD da bi na izborima podržala Donalda Trampa, znak da želi da se meša u američku unutrašnju politiku.

"Srpski ministar spoljnih poslova planira da se meša u američku unutrašnju politiku tako što će okupiti srpske Amerikance da podrže Trampa 2020. godine. Lično mislim da pravi veliku grešku", naveo je Karpenter na Tviteru nalogu i preneo i Dačićevu izjavu.

XS
SM
MD
LG