Dostupni linkovi

Deveti dan policijskog časa u Kašmiru


Stanovništvo indijskog dela Kašmira danas je zatvoreno u kućama deveti dan zaredom, usled nezapamćenih mera bezbednosti i policijskog časa.

Indijske trupe koje patroliraju u tom regionu su juče dozvolile nekim muslimanima da odu u džamije da bi obeležili praznik Eid al-Ada a prodavnice su prethodnih dana bile samo na kratko otvarane.

Međutim, stanovništvo se suočava s manjkom osnovnih potrepština pod skoro neprekidnim policijskim časom i ukinutom mogućnošću komunikacije usled pokušaja Indije da spreči nasilnu reakciju na odluku vlade u Nju Delhiju da oduzme autonomiju Kašmiru.

Očevici su rekli da je stotine ljudi juče, tokom kratkog protesta, uzvikivalo "Hoćemo slobodu" i "Indijo, idi". Zvaničnici su naveli da je protest okončan mirno.

Očekuje se da policijski čas traje najmanje do četvrtka, kada Indija obeležava Dan nezavisnosti.

Stanovnici Kašmira se plaše da će stavljanje tog regiona pod veću kontrolu Nju Delhija promeniti njegov demografski i kulturni identitet.

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju ;Kašmiru specijalnog ustavnog statusa i njegovo premeštanje iz kategorije savezne države u teritoriju osloboditi to područje od separatizma. Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti. U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama bezbednosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći deo stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali oko njega. Prvi rat je okončan 1948. podelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN o budućem statusu. Taj referendum nikada nije održan.

Islamabad je osudio promenu statusa Kašmira kao ilegalnu i kao odgovor snizio nivo diplomatskih odnosa s Nju Delhijem, proterao indijskog ambasadora i suspendovao trgovinske i železničke veze s Indijom.

XS
SM
MD
LG