Dostupni linkovi

Slučaj 'Šaviv': Institucije ćute, mediji nagađaju


Prvostepena presuda izrečena, ali slučaj nije zatvoren. Sa suđenja za državni udar pred Višim sudom u Podgorici
Prvostepena presuda izrečena, ali slučaj nije zatvoren. Sa suđenja za državni udar pred Višim sudom u Podgorici

Dok nadležni u javnost ne iznose detalje o slučaju Arona Šaviva, mediji u Crnoj Gori uveliko objavljuju navodna nova saznanja iz istrage o slučaju „državni udar“.

Reč je o detaljima iz proširene istrage crnogorskog Specijalnog tužilaštva. Oni koji se odnose na političkog konsultanta, državljanina Velike Britanije i Izraela, Arona Šaviva, a o pitanju njegove navodne uloge pokušaju državnog udara u vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Podsjetimo, presudom izrečenom u maju prvostepeno je osuđeno 13 optužnih za pokušaj državnog udara u Crnog Gori. Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina, penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić na osam godina, dok su ostali osuđeni na kraće zatvorske kazne.

Četvorici osuđenih sudilo se u odsustvu. Moskva je odbila izručenje dvojice svojih državljana, Šišmakova i Popova, a Srbija Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića.

Da li je Šaviv na poternici?

I pored brojnih poziva i mejlova, crnogorsko Specijalno tužilaštvo se danima ne oglašava, ignorišući zahtjeve medija među kojima je i Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tako su mediji objavili da je, između ostalog, za izraelsko-britanskim državljaninom Aronom Šavivom raspisana međunarodna potjernica, no ni jedna institucija tu informaciju nije potvrdila niti demantovala.

Uz to crnogorske institucije ćute i o, u medijima objavljenim bez pozivanja na izvore, podacima o protoku novca između kompanija čiji su vlasnici Rusi i konsultant Šaviv.

Da je za Šavivom, nekadašnjim šefom izborne kampanje Demokratskog fronta, raspisana međunarodna potjernica, objavila je podgorička „Pobjeda“, što iz Specijalnog tužilaštva, Višeg suda, ministarstva pravde i policije do sada nije potvrđeno ni demantovano, osim što je za RSE iz Ministarstva pravde kratko saopšteno da informacije o potjernicama Interpola nisu u njihovoj nadležosti.

Nastavak istrage

Nakon što je u maju ove godine objavljena nepravosnažna osuđujuća presuda u slučaju „državni udar“ protiv optuženih ruskih, srpskih i crnogorskih državljana, Specijalno tužilaštvo je nastavilo istragu o umiješanosti drugih osoba iz međunarodnog obavještajno-bezbjednosnog sektora u slučaj pokušaja nasilnog rušenja crnogorske vlasti.

Nedavno je Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio da je protiv političkog konsultanta Demokratskog fronta, za izbornu kampanju 2016. godine, Arona Šaviva proširena istraga zbog, kako je rečeno, postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Ispred zgrade Višeg suda u Podgorici, na dan izricanja presude za pokušaj državnog udara, 9. maj 2019.
Ispred zgrade Višeg suda u Podgorici, na dan izricanja presude za pokušaj državnog udara, 9. maj 2019.

Prema verziji Specijalnog tužioca, Šaviv je navodno primio novac od milion i po eura od češkog preduzeća čiji je izvršni direktor ruski državljanin.

Takođe postoji osnovana sumnja da je Šaviv na teritoriji Crne Gore, u periodu njegovog angažovanja u političkoj kampanji, od jula do kraja oktobra 2016. godine, od novca prenesenog sa firme čiji su zastupnici državljani Rusije, vršio gotovinska plaćanja u iznosu od ukupno milion i sto hiljada eura.

Šema povezanosti ruskih firmi sa Šavivom
Šema povezanosti ruskih firmi sa Šavivom

Dio medija je naknadno objavio da je Aron Šaviv angažovao Džozefa Asada i da su zajedno ruskim novcem finansirali pokušaj „državnog udara“. Prema verziji koju je objavio dnevni list „Vijesti“ češka firma „Sofbiz“, iza koje stoje ruski državljani Ruslan Galiulin (38), Aleksander Rosijčenko (56) i Ekatarina Ostapčuk (37), je uplatila preko milion i po eura of šor kompaniji „Derker“, iza koje stoje Aron Šaviv i Džozef Asad.

Zatim je novac prebacivan na druge račune, a Asadu je plaćeno za pripremu navodnih terorističkih napada u Crnoj Gori i to za dio koji se odnosi na evakuaciju, instalaciju uređaja za ometanje signala mobilne telefonije i slično.

I ove navode smo pokušali da provjerimo u Specijalnom tužilaštvu, šaljući upit o tačnosti iznesenih podataka, međutim odgovor iz tužilaštva RSE do zaključenja ovog teksta nije dobio.

Poternica za Džozefom Asadom

U avgustu 2018. godine Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je raspisalo poternicu za Džozefom Asadom zbog, kako je tada saopšteno, osnovane sumnje da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije optužene da je planirala da svrgne vladu i spreči zemlju da pristupi NATO-u.

Džozef Asad je, nakon objavljene potjernice iz Crne Gore, rekao za američku televiziju FOX da je u Crnoj Gori bio, da bi savjetovao političkog konsultanta Arona Šaviva koji je radio izbornu kampanju za opozicioni Demokratski front. Asad je do danas van domašaja crnogorskog tužilaštva.

Miljanić: Nikada nećemo saznati istinu

Komentarišući najnovije proširenje istrage u slučaju „državni udar“, nekadašnji policijski funkcioner i generalni sekretar organizacije 'Civis' Zoran Miljanić ocjenjuje da je teško govoriti da će iko od pripadnika inostranih službi biti izručen Crnoj Gori. To se pokazalo, dodaje Miljanić, i u prethodnom periodu:

„Amerika je odbila da izruči jednog svog državljanina, bivšeg agenta CIA Asada, isto će se desiti sa Šavivom. To će se isto desiti sa svim ovim osobama koje su pod sumnjom Specijalnog tužilaštva. Ne postoji ni trunka sumnje da će ta lica ikada biti izručenna Crnoj Gori. Tako da je i to još jedan dokaz da ovaj slučaj („državni udar“) nikad neće biti do kraja rasvijetljen i nikada nećemo doznati kompletnu istinu o onome što se dešavalo od 2016. godine do danas“.

Miljanić smatra da je kompletan slučaj „državni udar“ zakomplikovan novim istragama otvorenim na osnovu sumnji tužilaštva, te posebno time što su osumnjičeni na koje se odnose proširenja istraga Specijalnog tužilaštva pripadaju obavještajnim službama zapadnih zemalja.

„Imamo jedan čitav niz obavještajnih službi čiji su bivši ili sadašnji pripadnici osumnjičeni, počev od ruskog GRU-a, sa onim licima sa dvojnim identitetima (Eduard Šišmakov i Vladimir Popov), onda agenata FBI, agente CIA, pa agente Mosada i ostalih relevantnih evropskih i svjetskih obavještajnih službi. Sve to je do te mjere zakomplikovano da se ne zna da li su crnogorske službe u partnerskom odnosu sa evropskim i američkim službama. Mi smo država koja je proevropski orjentisana i članica NATO i valjda bi trebalo da sarađujemo sa partnerskim službama u smislu procesuiranja i pomoći tih službi Crnoj Gori da se ovaj slučaj 'državni udar' rasvijetli“, zaključio je Miljanić.

Relacije opozicija - Šaviv

Opozicioni Demokratski front nikada nije sporio da je Aron Šaviv bio njihov politički knsultant tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine, ali su odbacili tvrdnje tužilaštva da su pokušali da nasilno ruše vlast i izazovu nestabilnost države.

Ime političkog konsultanta Arona Šaviva je nekoliko puta pomenuto tokom suđenja optuženima za „državni udar“.

Njega je pomenuo svjedok Brajan Skot bivši agent CIA, koji je saopštio da ga je za posao u Crnoj Gori kontaktirao Džozef Asad po instrukcijama Šaviva. Skot je tu ponudu odbio nakon što je saznao da bi posao trebalo da se odradi za Demokratski front, jer je posumnjao da iza tog posla „stoji ruska obavještajna služba“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG