Dostupni linkovi

Opozicija nakon sastanka: Vlast u Srbiji biće odgovorna za bojkot


Lideri opozicije na sastanku u Beogradu, 5. avgust 2019.
Lideri opozicije na sastanku u Beogradu, 5. avgust 2019.

Vlast u Srbiji će biti jedina odgovorna ukoliko dođe do bojkota izbora, rekao je lider opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović, nakon sastanka predstavnika opozicije. On je u ime učesnika sastanka saopštio da će opozicija doneti odluku o bojkotu, ukoliko zahtevi za fer izbore ne budu usvojeni do polovine septembra.

Veselinović je u ime predstavnika opozicije saopštio da su se svi usaglasili da u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore i da mediji u Srbiji nisu slobodni.

„Ostalo je veoma malo vremena da se ti uslovi ispune i vlast praktično zove na bojkot“, rekao je Veselinović dodajući da nema "apsolutno nikakvih" pomaka u vezi sa zahtevima opozicije za fer i slobodne izbore i slobodne medije, koji su usvojeni još u decembru.

"Kada su u pitanju razgovori koji se trenutno vode (okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije prim.aut.), mi ćemo i ubuduće prisustvovati svakom razgovoru na kojem bi moglo da dođe do pomaka u vezi sa ispunjavanjem uslova za slobodne i fer izbore. Za sada te pomake ne vidimo", rekao je Veselinović.

Prema Veselinovićevim rečima, naredni okrugli sto vlasti i opozicije trebalo da se održi u petak ili u subotu, nakon čega će se lideri opozicije ponovo sastati kako bi videli mogu li ti razgovori "iznedriti neku konstruktivnost".

Na pitanje koji je konačan rok za donošenje odluke o bojkotu izbora, Veselinović je odgovorio da je to druga polovina septembra.

Predstavnicima vlasti Veselinović je poručio da ne pomišljaju da ih zamajavaju "nekim kobajagi razgovorima" i dodao da će opozicija iscrpeti sve mogućnosti da se dođe do slobodnih izbora. To su, prema njegovim rečima, razgovori, kao i učešće na protestima "Jedan od pet miliona".

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Dejan Šulkić rekao je da bojkot izbora nije bila tema današnjeg sastanka, kao i da DSS u ovom trenutku „ima rezervu prema ideji bojkota“, iako među učesnicima sastanka „ima zagovornika te ideje“.

Predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović izrazio je žaljenje što učesnici sastanka nisu, kako je rekao, odlučnije ušli u pitanje kako se bore da dođe do ispunjenja uslova za fer izbore.

Predstavnik organizatora protesta Jedan od pet miliona Srđan Marković istakao je da oni ne odustaju od 42 tačke Stručnog tima protesta i da će pozvati na bojkot izbora od 1. septembra ukoliko ne dođe do nekih promena.

Pored predstavnika opozicionog Saveza za Srbiju (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Dveri, Demokratska stranka, Pokret za preokret, Zajedno za Srbiju, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara) sastanku su prisustvovali i predstavnici Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke, Stranke moderne Srbije, Pokreta slobodnih građana, pokreta Dosta je bilo, Inicijative Ne davimo Beograd, Lokalnog fronta, studenti pokreta Jedan od pet miliona i predstavnici Građanske platforme.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SPP) i jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas najavio je u nedelju da će napustiti dijalog sa vlastima o izbornim uslovima, koji je počeo 30. jula okruglim stolom u organizaciji nevladine Fondacije za otvoreno društvo, ukoliko ne budu otvoreni za javnost.

Bojkot izbora i parlamenta, koji je opozicija napustila zbog, kako su naveli, neravnopravnog tretmana njihovih poslanika, podelio je SzS, ali i stranke članice ovog opozicionog bloka. Dok jedni smatraju da je zbog "nepostojanja uslova za fer i slobodne izbore" bojkot jedino rešenje, drugi ocenjuju da bojkot nije politika.

XS
SM
MD
LG