Dostupni linkovi

Đilas: Napuštam dijalog o izborima ako ne bude otvoren za javnost


Dragan Đilas
Dragan Đilas

Predsednik Stranke slobode i pravde (SPP) Dragan Đilas uputio je pismo Milanu Antonijeviću i Fondaciju za otvoreno društvo koji su organizatori okruglog stola o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka, u kojem navodi da ni on lično, niti njegova SSP neće učestvovati na narednim sastancima ukoliko ne budu otvoreni za javnost.

Đilas je u pismu koje je medijima dostavila SPP naveo da je prihvatio učešće na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka, „i pored svog ranije javno iznetog stava da je opozicija već trebalo da saopšti da će bojkotovati izbore, smatrajući svojom obavezom da učini sve što je u njegovoj moći da se smanje tenzije koje postoje u društvu“.

"Prihvatio sam da sedim sa ljudima koji su me stotine i hiljade puta optužili da sam kriminalac, lopov, fašista, nasilnik, sa ljudima koji svakog dana učestvuju u hajci na mene, zbog čega posledice trpim ne samo ja, već imoja deca i prijatelji. Prešao sam preko toga što niste obavestili javnost o skupu koji se održava na fakultetu i na kome učestvuje pedesetak ljudi, te je veliki deo javnosti zaključio da je u pitanju tajni skup na kome je opozicija odustala od zahteva definisanih tokom osmomesečnih građanskih protesta", naveo je Đilas.

Protest u Beogradu: Ne odustajemo od zahteva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Navodeći da premijerka Srbije Ana Brnabić i tabloidi u Srbiji „javnosti prenose neistine o sadržaju razgovora", Đilas je naveo da ono što ne može da prihvati je da „Antonijević neistinito informiše javnost da su učesnici razgovora bili konstruktivni, da tendeciozno saopštava kako se bojkot tokom razgovora nije pominjao i kako dogovor samo što nije postignut“.

"Šta je konstruktivno u tvrdnjama da nema pritiska na birače ni pre, ni na dan izbora? Ili u tome da nema potrebe da da se razgovora o upotrebi mobilnih telefona na glasačkim mestima, jer je po zakonu to zabranjeno? Kako je konstruktivno kada se već prvom govorniku upada u reč, kada se prekidaju ljudi ponavljanjem hiljada puta ponovljenih laži? Ili kada predstavnici vlasti kao pesmicu ponavljaju da je u Srbiji sve odlično i da nema ni potrebe da se razgovara o bilo čemu što opozicija zahteva, osim o nekim tehničkim stvarima", upitao je Đilas.

Da bi se, kako je naveo, izbeglo da javnosti bude prezentovana lažna slika šta se dešava iza zatvorenh vrata, Đilas je predložio da se ista otvore za predstavnike medija.

Antonijević: Postoji mogućnost da uvodni deo bude javan

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da postoji mogućnost da se otvori uvodni deo budućih sastanaka vlasti i opozicije u Srbiji, kao i da nakon sastanka učesnici daju izjave medijima, ali da će se o tome konsultovati sa ostalim organizatorima sastanaka.

"Međutim, moramo da vodimo računa o tome da bi trebalo da postoji dinamilka razgovora i da se oni ne pretvore u politički okršaj, već da budu što konstruktivniji. Da ne prejudiciramo ništa, dogovorićemo se sa CeSID-om, CRTA-om i Trasparentnošću Srbija (nevladine organizacije, prim.nov.) koji takođe učestvuju u razgovorima", rekao je za agenciju Beta Antonijević, koji je jedan od organizatora sastanka.

Transparentnost Srbija saopštila je da je unapred saglasna da bude objavljeno sve što predstavnici te organizacije budu izlagali na predstojećim sastancima vlasti i opozicije. Na sajtu te organizacije objavljeno je da je do te odluke došlo nakon "kontroverzi" oko načina na koji se u javnosti predstavljaju ti sastanci i njihova svrha.

XS
SM
MD
LG