Dostupni linkovi

Familija doo: Izetbegovići i vladanje institucijama


Sebija i Bakir Izetbegović, arhivska fotografija, 2011.

Sebija Izetbegović, supruga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, nova je direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

Očekivan izbor za sve poznavaoce političkih prilika u BiH, tim prije što je Izetbegovićeva bila i jedini kandidat za ovu poziciju, a javnost se mjesecima pripremala za ispunjenje njenih ambicija. Njeno je imenovanje tek posljednje u nizu političkih imenovanja, rezervisanih ne više ni za podobne, već najmilije.

Da se kadrovska politika u Bosni i Hercegovini određuje prema podobnosti više niko ni ne krije niti je to iznenađenje. Donedavno su privilegiju da imaju dobre pozicije imali prijatelji, kumovi, zetovi, a odnedavno je BiH postala i familijarno društvo u kojem su dobro uhljebljenje našla djeca, braća i kao jagoda na vrhu državnog kolača - supruge.

Ambicije supruga i njihovo ispunjenje svu su apsurdnost bh. društva pokazale u oličenju prve dame – Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića.

Već mjesecima se javnost priprema na to da će njena želja da postane direktor najvećeg kliničkog centra u Bosni i Hercegovini biti ostvarena, a da će Opća bolnica, na čijem je čelu do jučer bila, biti spojena s tom institucijom.

U prostore bolnice, kako se, opet, kao u slučaju s ambicijama supruge Bakira Izetbegovića, trebala bi biti useljena Vlada Federacije BiH.

Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš"
Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš"

I tako se, polako, ostvaruje prognoza smijenjenog direktora Opće bolnice, dr Bakira Nakaša koji je kazao kako se sve radi po konceptu "unaprijed dogovorenom negdje na nekom minderu između članova Stranke demokratske akcije".

Doktorica Izetbegović, istina, ima iskustva u rukovođenju zdravstvenom institucijama, ali očigledno je i to da je imenovanje dio političke pijace, kaže Amarildo Gutić, novinar magazina Žurnal.

"Prvi put kadrovska komisija Stranke demokratske akcije nije dala svoje mišljenje o ovom imenovanju, iako to pravilo važi za sva imenovanja na upravljačke pozicije ispred SDA na području Federacije. Time je dovoljno rečeno, kao što gospođa Izetbegović nije imala konkurenta na konkursu, da ni organi Stranke nemaju potrebe raspravljati o nečemu što je, čini mi se, davno riješeno. Što je moguće u narednom periodu i što će se sigurno dešavati jeste da pažnju treba obratiti kako će taj Centar biti finansiran, na koji način i u kojem tempu", kaže Gutić, te dodaje:

"Moguće je da će gospođa Izetbegović dobro upravljati kao menadžer UKCS-a, ali prema informacijama magazina Žurnal, činjenica je da se već ove sprema jedna novčana tranša, jedna novčana injekcija Kliničkom centru koja će se realizovati putem sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja, odnosno iz sredstava rezervi Zavoda zdravstvenog osiguranja, tako da će to već u startu biti značajna pomoć bilo kojeg direktora, u ovom slučaju gospođe Izetbegović, ali i da se priprema plan da se poveća mjesečna tranša, koja će, barem za ovu godinu i sa tim značajnim dodatnim finansijskim sredstvima, vjerovatno biti uspješan direktor."

Podsjetimo, SDA je i ranije na ovoj poziciji imala svog čovjeka - Farisa Gavrankapetanovića za čijeg su mandata dugog preko 11 godina nastala enormna dugovanja UKCS-a.

Faris Gavrankapetanović
Faris Gavrankapetanović

Sporni tenderi za nabavku opreme, građevinske radove, zapošljavanje bili su predmet istrage u Kantonalnom tužilaštvu. Nakon toga Gavrankapetanović je imenovan na mjesto direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo gdje je, tokom kratkog direktorskog mandata, bio u 15 komisija i tako sebi osigurao dobit od oko 70.000 eura.

I ovaj je slučaj završio u nečijoj ladici, smatra Gutić.

"Dugovanja jesu bila enormna, bile su i određene krivične prijave i istražne radnje prije nekoliko godina, ali moje mi informacije govore da je ta istraga, kao i mnoge druge kada su u pitanju ljudi koje štite neke stranke, u ovom slučaju Stranka demokratske akcije, da od te istrage i odgovornosti neće biti ništa. To dovoljno govori kakav je odnos politike prema ljudima koji rukovode i koji troše nenamjenski i neadekvatno novac koji je, kada je zdravstvo u pitanju, možda i najosjetljivije područje", navodi Amarilno Gutić.

Na potez SDA oštro je reagovala Socijaldemokratska partija BiH (SDP) rekavši kako se radi o intenciji desetak porodica da ovladaju svim i svačim.

"Ovim potezom vlast predvođena SDA-om svrstala je Bosnu i Hercegovinu na svjetsko dno takozvanih zarobljenih država u kojima vladajuća elita radi šta i kako hoće, dok svi ostali imaju pravo samo na ono što im ta elita dozvoli", zaključuju u SDP-u.

Selvedin Avdić o izboru Sebije Izetbegović

Selvedin Avdić
Selvedin Avdić

"Moram se ostvrnuti na aktuelnu situaciju - mi smo dobili novu direktoricu Kliničkog centra u Sarajevu, suprugu gospodina Bakira Izetbegovića, čime je ostvaren njen dugogodišnji san da postane direktorica najvećeg medicinskog centra. I, time je otvoren put da se ujedine Opšta bolnica i Klinički centar u Sarajevu. To je ta povlaštena klasa. Nema nijednog segmenta u našem društvu koji nije izmanipuliran. Kod nas se samo zbog udobnosti te povlaštene klase može izmijeniti zakon. Ako je njima potrebno, donese se po hitnom postupku, a drugi čekaju, pa i zakon o maloljetničkoj delinkvenciji", navodi u intervjuu književnik i novinar Selvedin Avdić. OPŠIRNIJE

Ni SDP, baš kao što ih je nakon ovog reagovanja podsjetila SDA svojim saopštenjem bez putera na glavi, podsjećajući na imenovanja koja je svojevremeno potpisivao SDP.

"Vlada Federacije BiH, na čijem čelu je bio sadašnji predsjednik SDP-a, za izvršnog direktora u Autoceste imenovala njegovog rođenog brata!", podsjećaju iz SDA.

U to vrijeme i Jerko Ivanković Lijanović, ministar u sazivu Vlade Federacije u kojem je Nermin Nikšić bio predsjednik, zaposlio je zeta, što ne smatra spornim.

"Zet moga brata nije povezana osoba sa mnom, sukladno Zakonu o sukobu interesa, tako da tu ne postoji osnova za sukob interesa", riječi su Ivankovića Lijanovića.

Rugala se ruga. Tim prije što je na mjestu direktora UKCS-a prije nego je dospio u ruke SDA bio Rusmir Mesihović, kadar SDP-a i blizak prijatelj tadašnjeg predjednika stranke Zlatka Lagumdžije i sadašnjeg Nermina Nikšića.

Uzmi Telecom

Za to vrijeme struka se gotovo i ne izjašnjava. Predsjednik Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, dr Harun Drljević, kaže kako je sa zdravstvom tako je sa svim javnim institucijama.

"To je tako. Iskreno vjerujem da će u cilju zaštite integriteta profesije koju predstavljam i u cilju zaštite pacijenata praktično, doći vrijeme da se ozbiljno krene u depolitizaciju zdravstva, što je jedino pravo rješenje, da se otklone sve ovakve dileme koje momentalno imamo, nevezano za slučaj o kojem Vi govorite, u svakom slučaju vezano za isključivanje političkih 'podobnih' kadrova iz zdravstvene politike", ocjenjuje Drljević.

(Propadanje Kliničkog centra Sarajevo, RSE/Foto: Ivana Bilić)


Da je zdravstvo, koje građani ocjenjuju lošim, u kojem se na osnovne preglede čeka mjesecima, kolač vrijedan zagristi pokazao je i primjer Eseda Radeljaša koji osuđenika za prevaru i krivotvorenje dokumenta, a kojem je Vlada Kantona Sarajevo omogućila da upravlja Zavodom zdravstvenog osiguranja.

Premijer Kantona, Elmedin Konaković, tada je pojasnio proncipe koji vode ka imenovanjima.

"Sva ta imenovanja su rezultat političkih dogovora. Onaj koji danas tvrdi drugačije, mislim da je nekorektan", istakao je Konaković.

Upravo je zapošljavanje u javne institucije bio i jedan od okidača zbog koji je Demokratska Fronta (DF) napustila vlast i svoje koalicijske partnere u FBiH.

Prvi čovjek DF-a, Željko Komšić, kaže da je naslućivao šta se sprema, ali da će SDA ovako i bez skrupula izvesti što je naumila - nije očekivao.

Dr. Dragan Stevanović o urušavanju Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš"

Dr. Dragan Stevanović
Dr. Dragan Stevanović

"I prije donošenja formalne odluke o gašenju Opće bolnice, počeo je strašni mobing i pritisak na uposlene da raskinu svoj radni odnos u Općoj bolnici i pređu na UKCS, što oni iz straha da će ostati bez posla i rade, tako da će se bolnica, i prije formalne odluke o gašenju, najvjerovatnije sama urušiti. Politika u Bosni i Hercegovini je svemoćna, a moćnici uz pomoć svojih političkih mentora i porodice postaju vlasnici zdravlja građana Kantona Sarajevo", navodi u svom osvrtu dr. Dragan Stevanović, šef Odjeljenja za internu medicinu i predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo. OPŠIRNIJE

"Ne znam šta je gospodina Izetbegovića motivisalo da ovo učini. Ne ulazim u ničije stručne reference, nisam kvalifikovan da cijenim tuđe kvalifikacije, ali da me pitao, savjetovao bih da to ne uradi. To iritira ljude, pogotovo u zemlji u kojoj roditelji gledaju šta će sa svojom djecom i savjetuju svoju djecu da idu iz zemlje. To pogađa čovjeka direktno u srce. Ovo je, prema mom mišljenju, nešto što Izetbegović nije smio napraviti. U zemlji kakava je BiH, ali bilo kojoj drugoj zemlji, javnost bi vas rastrgala, ne na komade, već na atome", konstatuje Komšić.

Navodeći primjer kako se u BiH vlast ophodi prema javnim kompanijama Komšić kaže:

"Gospodin Izetbegović je prilikom jednog od prvih naših susreta poslije izbora rekao 'Uzmi Telecom'. Moje je pitanje bilo 'Kako misliš uzmi Telecom?'. 'Nit' je tvoj, nit' je moj'. Rekao mi je 'Neka DF postavi direktora'. Ja sam mu ponovio, 'Telecom nije ni tvoj, ni moj da ga jedan drugome poklanjamo'. A što se tiče direktora, mislim da nam je najbolje naći kakvog stručnjaka koji će nam procijeniti i Vladi kao vlasniku reći šta da radimo s Telecomom, s obzirom na trenutno stanje na tržištu telekomunikacija, hoćemo li ga prodati, zadržati u državnom vlasništvu, hoćemo li ga djelimično prodati... a ne da ga uzmemo ti ili ja, pa postavimo svoje direktore, ja svog direktora marketinga, pa onda krademo zajedno pare. Onda nogama i rukama guramo svoje kadrove u te firme, a oni nemaju ni gdje da sjednu."

Pogledajte komentare (19)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG