Dostupni linkovi

Za Gavrankapetanović nema redovne profesure


Ova borba ima smisao, jer vjerujem da će u ovoj zemlji pravda i zakon jednom doći na red: Ismet Gavrankapetanović

Profesor Ismet Gavrankapetanović nije, u skladu s naredbom rektora Univerziteta u Sarajevu, vraćen na mjesto redovnog profesora Medicinskog fakulteta. Dok pravni tim profesora najavaljuje nastavak borbe na sudu, Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo podržalo je odluku Medicinskog fakulteta, iako je ona u suprotnosti sa zahtjevima rektora Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Ismet Gavrankapetanović dobio je otkaz na Medicinskom fakultetu nakon što je s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu početkom 2018. godine prešao da radi u Opštu bolnicu kao ortoped. Osim Gavrankapetanoviću, ugovori na Fakultetu raskinuti su i velikom broju drugih profesora i asistenata koji su u približno istom periodu napustili Klinički centar.

Nakon otkaza, Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu 7. septembra ove godine godine donosi odluku da se profesor Gavrankapetanović vrati na mjesto redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Ovu odluku podržala je i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

No, Medicinski fakultet nije postupio u skladu sa zahtijevom rektora Univerziteta, a odluku fakulteta podržalo je i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS). U rješenju koje je dostavljeno iz Ministarstva, se navodi, da konačno i neopozivo potvrđuju ranije odluke Medicinskog fakulteta o radnom odnosu profesora Ismeta Gavrankapetanovića. Što znači da se profesor Gavrankapetanović ipak ne vraća na svoje radno mjesto na ovom fakultetu.

Ismet Gavrankapetanović kaže da je riječ o nastavaku pritiska na njega, koji traje više od godinu, te da se sve dešava zbog toga što je ukazivao na „tragičan odlazak ljekara“ sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

„Saopštenje Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo je sramno i naravno da nema nikakve veze sa pravom. Međutim, smatram da sva ova borba ima smisao, jer vjerujem da će u ovoj zemlji pravda i zakon jednom doći na red i da neće niko svojom sitnom zlobom i političkom moći biti u prilici da gazi nas, obične građane, koji pošteno radimo svoj posao, ali i imamo pravo da kažemo ono što mislimo“, kaže Gavrankapetanović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U rješenju Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo naglašava se da je odluka dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuge pravno osnovana, te da se tako sprječava nastanak štete za Medicinski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, kao i Klinički centar.

Advokatica profesora Gavrankapetanovića, Maida Galijatović smatra da rješenje Ministarstva obrazovanja KS izlazi iz okvira zakona, te da će biti predmet postupka na opštinskom sudu.

„U ovom slučaju odgovorno tvrdim da se ne radi ni o kakvim pravnim, ili profesionalnim razlozima. Takođe, u ovom postpuku zakonom nije propisana nikakva uloga Ministarstva obrazovanja KS. To što se Ministratstvo uključilo u ovaj postupak nema nikakve veze sa pravom, ali ima veze sa političkom konotacijom koja nas ne zanima“, objašnjava ona.

S druge strane, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, koji je ispred Univerziteta tražio da se profesor Gavrankapetanović vrati na Medicinski fakultet, smatra da dekanesa fakulteta Semra Čavaljuga samo administrativno-birokratski odgađa svoju obavezu da ispoštuje odluku organa Univerziteta u Sarajevu, te da će kao rektor tražiti da se odluka o povratku Gavranakapetanovića na Medicinski fakultet, provede do kraja.

„Ja kao rekotr Univerziteta u Sarajevu, moram da kažem da se dovodim u jednu vrlo neugodnu situaciju i mislim da ću morati da poduzmem najradikalnije mjere, a razmišljam čak i o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuge“, kaže za RSE Škrijelj.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko potvrđuje da slučaj profesora Gavranakapetanovića nije izuzetak, te da se na ovaj način šalje jako loša slika o kompletnom stanju zdravstva u Sarajevu.

„Ovo ovdje je tamni vilajet, kada pričamo o zdravstvu u Kantonu Sarajevo. Nažalost, slučaj profesora Gavrankapetanovića nije jedini, a ono što je još strašnije je što ja ne vidim da se ovakvim odlukama može stati u kraj i što će ovakvih odluka sigurno još biti. Ne može njima niko ništa“, smatra Hočko.

Situacija u zdravstvu u Kantonu Sarajevo brine i građane Ahmeda, Nijaza i Jasminku.

Sarajlije o stanju u zdravstvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00

U posljednje dvije i po godine Klinički centar u Sarajevu je napustilo ili dobilo otkaz oko 40 ljekara. Među njima je desetak profesora. Dok uprava tvrdi da se u bolnici uvodi red nakon dugogodišnjih gubitaka, činjenica je da Sarajevo ima najmanji procenat ljekara u Evropi, u odnosu na broj stanovnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG