Dostupni linkovi

Johanes Han stigao u Beograd, razgovarao s Vučićem


Johanes Han i Aleksandar Vučić, arhivska fotografija

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije, Johanes Han doputovao je večeras u Beograd i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Oni su u Vili "Mir" razgovarali o stanju na Zapadnom Balkanu i o "budućim koracima Srbije na evropskom putu", saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Vučić i Han su, kako se navodi, posebno razmotrili zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i stanje nastalo posle ostavke Ramuša Haradinaja sa funkcije premijera Kosova, na šta je Srbija, ocenio je Vučić, "reagovala smireno i odgovorno".

Vučić je zahvalio Hanu za razumevanje i angažovanje da se "dijalog Beograda i Prištine odblokira", i ponovio da je Srbija "privržena politici mira i saradnje, kako bi sačuvala stabilnost u regionu".

Han je pozdravio to opredeljenje Srbije i istakao svoju spremnost da "pokuša da pomogne da se steknu uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine".

Han je pozvao Srbiju da u vezi sa svojom evropskom integracijom ubrza "reformski proces i da s većom odlučnošću radi na vladavini prava", piše u saopštenju.

Vučić je čestitao Hanu što ga je Austrija kandidovala za treći mandat u Evropskoj komisiji.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju je u Beograd doputovao iz Skoplja gde je sa zvaničnicima Severne Makedonije takođe razgovarao o reformama u procesu pristupanja Uniji, a sastao se i sa liderima političkih partija.

Kako je u sredu najavila Evropska komisija, Han treba da se tokom posete sastane i s premijerkom Srbije Anom Brnabić i da prisustvuje uručenju nagrada na Sportskim igrama mladih, gde će naglasiti posvećenost EU mladima u Srbiji i regionalnom pomirenju - najavljeno je u Briselu.

XS
SM
MD
LG