Dostupni linkovi

U Hrvatskoj preispituju vojno prisustvo u Afganistanu


Hrvatski vojnici (arhivska fotografija)
Hrvatski vojnici (arhivska fotografija)

Tijelo hrvatskog pripadnika NATO-ve mirovne misije poginulog u terorističkom napadu u Afganistanu bit će u petak dopremljeno u Zagreb.

U hrvatskom Ministarstvu obrane u Zagrebu otvorena je knjiga žalosti.

Povodom pogibije skupnika Hrvatske vojske Josipa Briškog u Afganistanu hrvatske zastave spuštene su na pola koplja pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu i pred Ministarstvom obrane u Zagrebu, u Ministarstvu je otvorena knjiga žalosti, a radni dan su hrvatski vojnici u Hrvatskoj i u misijama po svijetu započeli minutom šutnje.

To je prvi hrvatski vojnik koji je poginuo u mirovnim misijama u kojima Hrvatska sudjeluje već dvije decenije, a on i dvojica ranjenih dio su 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru "Resolute Support".

O napadu bombaša samoubojice koji se jučer u Kabulu motorom zaletio u vozilo sa hrvatskim vojnicima zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) brigadni general Krešo Tuškan kaže:

"To je sasvim sigurno bila pomno planirana operacija od strane napadača. Mjesto je pogodno za takav tip zadaće, jer je prometno i veliki broj koalicijskih snaga koristi su cestu."

Dječaci sakupljaju ostatke vozila nakon eksplozije, Kabul, 24. srpanj 2019.
Dječaci sakupljaju ostatke vozila nakon eksplozije, Kabul, 24. srpanj 2019.

Izaslanstvo Hrvatske vojske predvođeno zapovjednikom vojnih specijalaca brigadnim generalom Pericom Turalijom otputovalo je u četvrtak ujutru u Kabul kako bi posjetilo dvojicu jučer ranjenih vojnika i i dalo potporu ostalim hrvatskim vojnicima na terenu u Afganistanu, kojih je sada oko sto.

Ranjeni vojnici nalaze se na liječenju u američkoj vojnoj bolnici u Kabulu, a jedan od njih dvojice još nije spreman za transport u Hrvatsku. Tijelo poginulog Josipa Briškog bit će prevezeno u petak ujutro avionom izravno u Zagreb, gdje će biti dočekano sa svim vojnim počastima.

Sigurnosni analitičar Igor Tabak s portala obris.org podsjeća da je Hrvatska bila među vrlo rijetkim državama bez ljudskih žrtava u misiji u Afganistan.

Hrvatska je ušla u misiju u Afganistanu na početku svog aktivnijeg međunarodnog djelovanja, kaže Tabak za Radio Slobodna Europa (RSE).

"To nam je bila ulaznica u međunarodni krug igrača što se tiče obrambenih sfera, i to je postavilo temelje za odnose koje danas imamo i u NATO savezu i posebno bilateralno sa Sjedinjenim američkim državama, koje su nam najveći strateški partner i saveznik. I tu se ponešto uspjelo i kapitalizirati, puno više nego kroz hrvatska djelovanja u UN-u i sa Europskom unijom", procjenjuje Tabak.

Iako je oporbena stranka Živi zid zatražila da Hrvatska povuče vojnike iz Afganistana, novinar tportala i dobar poznavatelj vojno-sigurnosne problematike Vanja Moskaljov u izjavi za RSE kaže da ne očekuje da će se to dogoditi. Podsjeća da su glasanja za produljenje mandata Hrvatske vojske u mirovnim misijama redovito uvijek gotovo stopostotno za produljenje, neovisno o tome je li na vlasti lijevi ili desni centar.

Moskaljov vjeruje da su hrvatska Vlada i Hrvatska vojska poduzele sve u njihovoj moći da do ovakvih tragedija ne dođe. U vozilu su bila tri izvrsno obučena i izvrsno opremljena vojna specijalca, podsjeća naš sugovornik.

"Vojnici koji su u Afganistanu kvalitetno su opremljeni, od zaštitnih kaciga i pancirki nadalje. Ali, kažem, najvažnije je tu obuka, a oni su i psihički i fizički pripremljeni na takve stvari, tako da mislim da je tu sve napravljeno. Ali stvar je u tome da – ako ste tamo u bilo kakvoj interakciji sa drugim ljudima, morate biti da bi se prebacili s jednog mjesta na drugo – ne možete uvijek ni predvidjeti ni spriječiti te napade. Jer, ako netko planira izvesti napad, on će ga i izvesti. I tu se može vrlo malo toga napraviti. Tu odlučuju sekunde", kaže Moskaljov.

Briški je bio u Hrvatskoj vojsci pet godina, od toga posljednje tri u vojnim specijalcima.

U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG