Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afganistan: Hrvatski vojnik ubijen, talibani preuzeli odgovornost


Dim iznad policijske postaje u Kandaharu, Afganistan, ilustrativna fotografija

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u Kabulu u kome je stradao jedan a dvojica hrvatskih vojnika teško ozlijeđena, prenosi Rojters.

Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, preminuo je danas 24. srpnja 2019. godine oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji.

Ranije je javljeno da su tri pripadnika Hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Afganistanu ranjeni u napadu na njihovo neborbeno oklopljeno vozilo u Kabulu.

Prema prvim informacijama, na vozilo je naletio bombaš-samoubojica na motociklu.

"Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Tri hrvatska vojnika su ozlijeđena, a jedan ima teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti. Ostala dvojica zadobila su teže ozljede, ali se nalaze izvan životne opasnosti. Kod jednog je u pitanju lom noge, a kod dugog ozljeda ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici kontingenta su na sigurnom", rekao je ranije Krstičević.

U misiji Resolute Support u Afganistanu trenutno sudjeluje 99 hrvatskih vojnika, navodi tportal.hr.

"Ozlijeđeni vojnici pripadnici su hrvatskih specijalnih snaga, koje broje 23 pripadnika, a njihova zadaća je savjetovati u Obučnom središtu afganistanske specijalne policije kako provoditi obuku. Smješteni su u kampu Gibson. U 8.15 krenuli su s pet neborbenih oklopnih vozila Mercedes i Toyota Land Cruiser", počeo je opisivanje događaja zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta, brigadni general Krešo Tuškan na konferenciji za medije.

U svakom vozilu bila su po tri pripadnika, s time da su u dva vozila bili prevoditelji - dodao je Tuškan.

"Krenuli su prema aerodromu KAIA (Kabul International Airport). Dva vozila su se odvojila, a tri su nastavila prema aerodromu. Ispred kampa Lion, na udaljenosti oko 200 metara od kampa, došlo je do zalijetanja motocikla s bombašem samoubojicom na zadnje vozilo u koloni. Pripadnici afganistanske vojske bili su prvi na terenu. Ozlijeđeni su prebačeni u medicinsku ustanovu u kampu KAIA. Dvojica ozlijeđenih, s ozljedama glave i noge, transportirana su u Bagram, u kojem je bolnica na višoj razini, dok je treći vojnik, koji je zadobio ozljedu ruke, ostao u Kabulu", riječi su opisao je generala Tuškana.

Ministar obrane Damir Krstićević kazao je da su "zgroženi ovim napadom i osuđujemo ga".

"Riječ je o mlađim pripadnicima Hrvatske vojske koji žive u Osijeku, Vinkovcima i Sesvetama, a svoj trojici ovo je prvo sudjelovanje u misiji u Afganistanu", rekao je brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Krstičević je pri kraju konferencije rekao kako su Ministarstvo obrane i Vlada spremni pružiti svu pomoć obiteljima ozlijeđenih vojnika te da je on, kao ministar obrane, spreman preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj.

Prvi je to takav napad na pripadnike Hrvatske vojske, a od početka hrvatskog sudjelovanja u misiji u Afganistanu 2003. godine nije bilo teže ozlijeđenih, a najpoznatiji slučaj bilo je ranjavanje hrvatskog vojnika na jugu Afganistana, u pokrajini Kandahar, 2006. godine, podsjeća tportal.hr.

XS
SM
MD
LG