Dostupni linkovi

U eksploziji tri bombe u Kabulu ubijeno 12 ljudi


Afganistanske snage sigurnosti, kabul, fotoarhiv
Afganistanske snage sigurnosti, kabul, fotoarhiv

Najmanje 12 ljudi je ubijeno kada su tri bombe eksplodirale u afganistanskoj prijestonici Kabulu, od kojih je jedna aktivirana u autobusu koji je prevozio vladine službenike, saopštili su zvaničnici.

Pet službenika ministarstva ruda i nafte je ubijeno i 10 je ranjeno u napadu na autobus, saopštili su zvaničnici, dodajući da je sedmero poginulo i više od 20, je ranjeno u drugoj eksploziji.

"Prvo je magnetna bomba podmetnuta pod minibus eksplodirala, potom se bombaš samoubica raznio u blizini mjesta napada na vozilo a treća se desila kada su nepoznati militanti aktivirali bombu u automobilu", izjavio je Nasrat Rahimi, portparol ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu.

"Broj poginulih mogao bi rasti u sve tri eksplozije", kazao je.

Nijedna militantna grupa nije preuzela odgovornost za napade koji su došli u vrijeme kada se general Joseph Dunford, načelnik Združenog štaba američke vojske, sastao s američkim i zvaničnicima NATO-a u Kabulu.

Sjedinjene Države pokušavaju da dogovore sporazum na osnovu koga bi se strane snage povukle iz Afganistana u zamjenu za razne sigurnosne garancije talibanskih militanata, među kojima je i obećanje da ta zemlja neće postati utočište za terorističke grupe.

Afganistanski sigurnosni eksperti tvrde da su pobunjenici pojačali napade kako bi tražili veće ustupke u mirovnim pregovorima.

Očekuje se da osmi krug mirovnih pregovora započne u ovom mjesecu u Kataru, prenosi Reuters.

Pročitajte: Hrvatski vojnik ubijen u Afganistanu, talibani preuzeli odgovornost

XS
SM
MD
LG