Dostupni linkovi

Zaev najavio borbu protiv lažnih vesti u Severnoj Makedoniji


Makedonski premijer Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev danas je najavio odlučnu akciju protiv masovnog širenja lažnih vesti sa kojim se ta zemlja suočava poslednje dve godine.

"Republika Severna Makedonija se u poslednje dve godine u više navrata suočila sa masovnim širenjem dezinformacija na društvenim mrežama i u tradicionalnim medijima. Deo tih dezinformacija je bio podeljen i sa teritorija drugih država", rekao je Zaev na konfereneciji za novinare na kojoj je predstavio Predlog plana za odlučnu akciju protv širenja dezinformacija i napada na demokratiju, prenosi agencija Beta.

Kako je istakao, kao odgovor na te sajber pretnje i u skladu sa zalaganjem za otvorenost i odgovornost vlada priprema akcioni plan za borbu protiv dezinfornacija na sistemskom nivou.

Prema rečima Zaeva, ovakva zloupotreba tehnologija počela je ozbiljno da upada u demokratske i izborne procese i ozbiljno preti da utiče na poverenje građana u institucije i medije.

"Dezinformacije su jedan od glavnih izazova za demokratiju u 2019. godini i alat za manipulisanje gradjanima. Naš cilj je da ojačamo nacionalnu bezbednost građana i da branimo unapređenje demokratije", rekao je premjer Severne Makedonije.

Predlog plana za borbu protov dezinformacija se sastoji iz dva dela, u kojem su, kako je objasnio, u prvom delu mere bezbednosti, a u drugom proaktivne mere.

Prema njegovim rečima, predviđeno je uvođenje novih bezbednosnih protokola za komunikacije sa institucijama preko interneta, elektronske pošte i jačanje unutrašnje IT infrastrukture.

"Zato ja sada koristim novi telefonski aparat, imam novi broj", rekao je Zaev, koji je nedavno bio meta ruskih šaljivdžija koji su se predstavili kao bivši ukrajinski predsednik i kao generealni sekretar NATO.

Zaev je najavio da će o predlogu akcionog plana razgovarati sa medijima i gradjanskim sektorom kako bi se napravila finalna verzija.

On je rekao da se radi o novoj strategiji transparetnosti Vlade i da će biti objavljivani zvanični odgovori na pitanja medija i građana da bi se sprečilo izvrtanje zvaničnih stavova.

Pročitajte i ovo:

Kako se dezinformiše javnost?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG