Dostupni linkovi

Zoran Zaev meta šale ili zavere?


Ruski komičari Vladimir "Vovan" Kuznjecov (levo) i Aleksej "Leksus" Stoljarov
Ruski komičari Vladimir "Vovan" Kuznjecov (levo) i Aleksej "Leksus" Stoljarov

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je reagovao previše naivno kada je naseo na telefonske razgovore sa dvojicom ruskih komičara koji su mu se lažno predstavili - kažu eksperti.

Neki od njih dodaju da sve ipak nije tako naivno i da se iza "šale" kriju politički interesi sile koja targetira političke neistomišljenike.

Univerzitetski profesor Cebir Avziu kaže da je naivna reakcija Zaeva, te sumnja da iza cele operacije stoje ruske bezbednosne službe.

"One (ruske bezbednosne službe, prim. aut.) su uključene jer poznaju okolnosti u zemlji. Dvojica komičara verovatno ništa ne znaju o politici u Makedoniji i drugim zemljama. Te detaljne okolnosti su poznate samo onima koji su zainteresovani za njih. On je postao meta zbog njegovih proevropskih stavova, zato ga žele osramotiti, a on je previše naivno ušao u ovu igru", kaže Avziu.

Za razliku od njega, Dragan Janjatov, raniji diplomat i savetnik u makedonskoj ambasadi u Moskvi, je ubeđen da čitava situacija spada u sferu, kako ističe, političkog turbofolka. On ne veruje da ovaj događaj ima ozbiljnu političku pozadinu.

"Zemlja koja se pominje ima druge, suptilnije metode da bi radila takve subverzije. Ipak, jedna zemlja sa velikim iskustvom u obaveštajnim i tajnim poslovima, to radi malo rafiniranije, ne radi na ovakav način, jer ne može sebi dozvoliti da ruši svoju međunarodnu reputaciju na ovakav način. Kod nas na Balkanu sve prolazi, sve se može prodati i kupiti. I ovo će biti jedna epizoda domaćeg turbofolka, koja će ranije ili kasnije završiti", ističe Janjatov.

Ruski komičari, takozvani "prankeri" su na Jutjubu objavili tri telefonska razgovora koje vode sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, predstavljujući se njemu kao ukrajinski predsednik Petro Porošenko, a u jednom razgovoru Zaev misli da razgovara i sa prvim čovekom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Premijer Zaev je u komentaru na ovu situaciju izjavio da je žrtva prevare dobro organizovane strukture, koja radi protiv zemalja, koje se zalažu za evrointegracije. On je naglasio da su oni iskoristili njegovu otvorenost i spremnost da razgovara sa svima.

Ipak, Zaev ističe da je u razgovorima govorio samo stvari za koje se uvek zalaže. Proteklih dana on je kontaktirao sa kosovskim i sa srpskim predsednikom Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem, koji su pomenuti u razgovorima i objasnio im je o čemu se radi.

Iz ruske ambasade u Skoplju su saopštili da ne žele komentarisati događaj. Oni su kratko naveli da "ne komentarišu aktivnosti privatnih osoba, naročito ne šale komičara".

Dvojica ruskih komičara koji su razgovarali sa Zaevim, Vladimir Kuznjecov (Vovan) i Aleksej Stoljarov (Leksus) nazivaju svoju aktivnost "šaljivim novinarstvom", ističući da je to posebna vrsta šale - ne samo da se zabavljaju sa svojim sagovornikom, već i da dobiju jedinstvene informacije.

Njihove "žrtve" su bile, između ostalih, i francuski predsednik Emanuel Makron, britanski političar Boris Džonson, prvi čovek Turske Redžep Tajip Erdoan i drugi, ali nikada to nije bio i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Oni to objašnjavaju rečima - poštuju predsednika i ne bi želeli da budu oružje u rukama neprijatelja Rusije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG