Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Boeing očekuje trošak od 4,9 milijardi dolara


Avion Boeing 787

Boeing (Boing) je objavio procjenu o ukupnom trošku od 4,9 milijardi dolara zbog prizemljenja svog aviona 737 max (maks) širom svijeta.

Očekuje se da će ovaj trošak izbrisati profit kompanije i da će to biti objavljeno u izvještaju o kvartalnim rezultatima sljedeće sedmice.

Boeing je saopštio da bi se 737 max mogao vratiti u upotrebu u posljednja tri mjeseca ove godine i da je to "najbolja procjena u ovom trenutku", prenio je BBC (Bi-Bi-Si).

Avioni su prizemljeni nakon što je jedan 737 max pao u Indoneziji u oktobru, a drugi u Etiopiji u martu. Poginulo je ukupno 346 ljudi.

Prizemljeni Boeingovi avioni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Istražioci su usmjerili pažnju na kontrolne sisteme aviona, a Boeing radi na unapređenju softvera u saradnji sa regulatornim agencijama.

Kompanija je u međuvremenu smanjila mjesečnu proizvodnju sa 52 na 42 aviona, a prodaja je obustavljena.

Veći dio novca od 4,9 milijardi dolara biće iskorišten za plaćanje nadoknada kupcima Boeingovih aviona zbog poremećaja u redu letova i kašnjenja u isporuci aviona.

Predsjednik i direktor Boeinga Dennis Muilenburg (Denis Milenberg) saopštio je da je ovo presudan trenutak za kompaniju i da ne postoji ništa važnije od sigurnosti posada i putnika.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG