Dostupni linkovi

U padu aviona u Etiopiji 157 poginulih, među njima i državljanin Srbije


Porodice putnika Etiopijan erlajnsa na aerodromu Najrobiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Porodice putnika Etiopijan erlajnsa na aerodromu u Najrobiju

Svi putnici i članovi posade, njih 157, poginuli su u nedelju u Etiopiji kada se avion kompanije Etiopijan erlajns srušio malo posle poletanja sa aerodroma u Adis Abebi, saopštila je aviokompanija. Kompanija je navela da se u avionu Boeing 737 nalazilo 149 putnika i osam članova posade.

Među putnicima iz više od 30 zemalja bio je i jedan državljanin Srbije, saopšteno je iz avio-kompanije. To je potvdilo i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodeći da je ambasada Srbije u Adis Abebi u kontaktu s nadležnim institucijama Etiopije. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća ministru inostranih poslova Etiopije Vorkneu Gebejehu.

U avionu su, prema navodima kompanije Etiopijan erlajns, bila 32 državljanina Kenije, 18 Kanade, devet Etiopije, po osam Italije, Kine i Amerike, po sedam britanskih i francuskih, šest egipatskih, pet holandskih, te po četiri indijska i slovačka.

Među putinicima su bila po tri državljanina Austrije, Švedske i Rusije, po dva Maroka, Španije, Poljske i Izraela, te po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Togoa, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena.

Četiri putnika su imala pasoše UN i njihova nacionalnost nije poznata.

Spasilačke ekipe na putu ka mestu nesreće
Spasilačke ekipe na putu ka mestu nesreće

Avion je poleteo u 8.38 po lokalnom vremenu sa međunarodnog aerodroma u Adis Abebi i šest minuta kasnije je izgubio kontakt sa kontrolom leta. Srušio se nedaleko od mesta Bišoftu, koje je udaljeno pedesetak kilometara južno od Adis Abebe. Uzroci nesreće još nisu poznati.

Švedska internet stranica za praćenje letova navela je da se avion "Etiopijen erlajnza" kretao "nestabilnom vertikalnom brzinom".

Na aerodromu u Nairobiju u Keniji, mnogi putnici čekali su informacije aerodromskih zvaničnika o putnicima.

Premijer Etiopije Abij Ahmed izrazio je saučešće porodicama putnika.

Državna aviokompanija Etiopijan erlajns jedan je od najvećih prevoznika po veličini flote na kontinentu.

XS
SM
MD
LG