Dostupni linkovi

Kada su se ruske snage hvalile da su oborile ukrajinski vojni avion... bio je to zapravo putnički let MH17


Lokalna stanovnica stoji među olupinama na mjestu nesreće MH17, 19. jula 2014. (Foto: AFP)
Lokalna stanovnica stoji među olupinama na mjestu nesreće MH17, 19. jula 2014. (Foto: AFP)

Isprva su izvjestili o pobjedi separatista koje podupire Rusija: ukrajinska vojna "ptica" pala je s neba. Ali kada se ispostavilo da je oboreni avion bio putnički - MH17 - separatisti i mediji lojalni Kremlju promijenili su svoju naraciju.

Olupina malezijskog aviona na letu MH17 još je tinjala u pokrajini na istoku Ukrajine, a posmrtni ostaci 298 ljudi bili su razbacani nekoliko kilometara okolo valovitih polja pšenice i suncokreta, kada su ruski mediji počeli prenositi vijesti o srušenom avionu u tom području, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Najnovija pobjeda pobunjenika u Donjecku: Još jedan ukrajinski avion srušen je u gradu Torez", kazala je voditeljica mreže Lajfnjuz („LifeNews“) lojalne Kremlju, pozivajući se na separatiste koje podržava Rusija, a koji se bore protiv kijevskih snaga u regiji poznatoj kao Donbas.

Obaranje je bila glavna vijest u dnevniku te televizije uvečer 17. jula 2014., kada je voditeljica iznosila detalje navodnog trijumfa separatista.

"Pobunjenici kažu da su uspjeli oboriti još jedan transportni avion ukrajinskih vazdušnih snaga", rekla je ona. "To se dogodilo iznad grada Toreza u samoproglašenoj Donjeckoj Republici. Sve se to dogodilo oko 17:00 po moskovskom vremenu. Ukrajinski An-26 je letio, i odjednom ga je pogodila raketa, čula se eksplozija i avion je počeo da pada. "

Avion, naravno, nije bio ukrajinska vojna letjelica. Bio je to MH17, iz čijeg trupa je izlazio veliki crni dim isparavajući u ljetno nebo, što se vidjelo na amaterskom snimku koji je emitovao Lajfnjuz.

Segment dnevnika je dio prikupljenih dokaza - uključujući novinske izvještaje, objave u društvenim medijima, izjave svjedoka - koji pokazuju da su separatisti koje podupire Rusija prvobitno vjerovali da su oborili neprijateljski avion, pa su se čak i hvalili time sve dok razmjere tragedije nisu postale jasne. Žrtve - odrasli i djeca na rutinskom letu Boeing 777 iz Amsterdama za Kuala Lumpur - uključivali su građane iz 17 zemalja.

Međunarodna kriminalistička istraga od tada je zaključila da je MH17 oboren Buk raketom "zemlja-zrak" ruske 53. protuzračne raketne brigade koja je ispaljena s teritorije koju su držali proruski separatisti. Holandski tužioci su prošlog mjeseca najavili tužbe za ubistvo protiv trojice ruskih državljana i jednog Ukrajinca zbog njihove navodne uloge u tom zločinu.

I Rusija i rukovodstvo separatista negiraju učešće u rušenju MH17, uprkos uvjerljivim dokazima koje su iznijeli holandski tužioci. Evo osvrta na onih par sati prije pet godina kada su separatisti - u saglasju s ruskim medijima naklonjenih Kremlju - preuzeli zasluge za obaranje aviona za koji se pokazalo da je MH17.

'Ptičica je pala'

Najpoznatija tvrdnja iznesena je na proseparatističkom forumu na ruskoj društvenoj mreži VKontakte koja je često prenosila objave o ratu u istočnoj Ukrajini koje je slao Igor Girkin (poznat kao Strelkov), bivši oficir Federalne službe bezbjednosti (FSB) Ruske Federacije koji je u vrijeme kada je MH17 oboren bio komandant separatista.

U 17:50 po moskovskom vremenu 17. jula 2014. - oko 30 minuta nakon što su kontrolori aviosaobraćaja izgubili kontakt s MH17 - objavljen je post na VKontakte forumu pod naslovom "poruka otpora".

"Na području Toreza, upravo smo oborili avion An-26" – Antonov vojni transportni avion. Dodano je: "Upozorili smo ih - ne letite 'našim nebom'", te je rečeno da nije bilo povrijeđenih civila nakon što je "ptičica pala".

Proruski separatista drži plišanu igračku koja se nalazi na mjestu nesreće 18. jula 2014. godine.
Proruski separatista drži plišanu igračku koja se nalazi na mjestu nesreće 18. jula 2014. godine.

Post je uključivao dva videa koja prikazuju crni dim iz MH17 koji izlazi iz olupine. Fotografije, još uvijek vidljive u arhiviranim verzijama sada već izbrisanog posta, pokazuju da je jedan od videa sadržavao istu snimku prikazanu u izvještaju Lajfnjuza.

Post se često pripisivao - vjerovatno pogrešno - samom Strelkovu. Kako ističe Arik Toler (Aric), istraživač u Belingkatu (Bellingcat – novinarski istraživački website), najvjerovatnije je da su ga objavili "obožavatelji" komandanta separatista.

Post je bio prečišćen kada je postalo jasno da je avion o kojem je riječ civilni. Zamijenila ga je druga objava da je izvještaj prenesen s foruma na kojem se "druže lokalni stanovnici i pobunjenici" i da Strelkov "ne potvrđuje" tačnost.

Drugi video koji je uključen u originalni post je još uvijek dostupan na Jutjubu (YouTube). Na njemu se čuju posmatrači kako raspravljaju o tome kako je avion "oboren". Jedan čovjek kaže: "Donijeli su ga ovdje s razlogom", mada nije jasno šta konkretno misli.

Holandski tužioci su zaključili da je MH17 oboren Buk raketnim sistemom koji je dovučen iz Rusije i vraćen preko granice nedugo nakon smrtonosnog incidenta.

Fotograf

U intervjuu objavljenom skoro dvije godine nakon pada MH17, francuski fotograf Žerom Sesini (Jerome Sessini) opisao je kako je završio na mjestu nesreće kako bi snimio seriju fotografija koje su mu donijele nagradu 'World Press Photo'.

Na dan tragedije, rekao je Sesini u intervjuu za Fondaciju Vorld pres foto (World Press Photo Foundation), kontaktirao ga je glasnogovornik proruskih separatista.

Spasioci nose tijelo žrtve na nosilima kroz polje pšenice na mjestu nesreće 19. jula 2014. godine.
Spasioci nose tijelo žrtve na nosilima kroz polje pšenice na mjestu nesreće 19. jula 2014. godine.

"Prvo je rekao: 'Srušili smo vojni avion iz Ukrajine', i za mene je bilo kao da nam daje ... informacije da to pokrijemo", prisjetio se Sesini.

Sesini je rekao da je dobio poziv od kolege novinara 15 minuta kasnije dok je išao prema mjestu oborenog aviona.

"Rekao je: 'Oborili su civilni avion u Ukrajini. Gde si ti?' Pitao sam: 'Jeste li sigurni da je civilni?' A on je rekao: "Da, da, imamo potvrdu." Kazao je: "Malezijski avion s 200 ljudi.' Nisam mogao vjerovati. Bilo je tako strašno.“

Kontaktiran telefonom nedavno, Sesini je odbio da bude intervjuisan o interakciji s predstavnikom separatista, rekavši da je već dao javni iskaz. Ali za RSE je rekao da je telefonski poziv omogućio fikser s kojim je putovao i čijeg se imena nije mogao sjetiti. RSE nije mogla identifikovati fiksera.

Odjel za štampu separatista iz Donjecka prvobitno je tvitovao da se avion - "vjerovatno An-26 ukrajinskog vazduhoplovstva“ - srušio na tom području gdje je, kako je kasnije postalo jasno, oboren MH17.

Tvit nije ukazao na uzrok nesreće. Nakon što su se pojavile vijesti o padu MH17, na Tviteru (Twitter) je odjel za štampu optužio "strane šefove" da su srušili avion.

'Ako je to bio putnički avion, mi to nismo uradili'

Osim Lajfnjuza, ruske državne novinske agencije su također prvobitno izvijestile da su separatisti oborili ukrajinskog An-26 u području koje se pokazalo kao mjesto nesreće MH17.

Prvi izvještaji agencija RIA Novosti i TASS navode izjave lokalnih svjedoka koji su rekli da su separatisti projektilom oborili avion.

"Vidjeli smo kako ga je projektil pogodio, nakon čega se desila eksplozija te je avion pao na tlo ostavljajući iza sebe crni dim. Dijelovi olupine su padali s neba", RIA je citirala riječi svjedoka.

Prvobitni izvještaj Lajfnjuza objavljen na njegovoj internetskoj stranici dao je gotovo identičnu ocjenu - ali umjesto lokalnih svjedoka citirali su separatiste koji su rekli da su oborili ukrajinskog An-26.

Sva tri prva izvještaja ukazuju da su separatističke snage srušile ukrajinskog An-26 tri dana ranije u Luhanskoj oblasti, koja je u susjedstvu Donjecka i koju su djelomično držali separatisti koje podržava Rusija.

Cvijeće u čast žrtvama na aerodromu Schiphol u Amsterdamu ubrzo nakon tragedije. Skoro 200 od 298 poginulih u katastrofi bili su holandski državljani.
Cvijeće u čast žrtvama na aerodromu Schiphol u Amsterdamu ubrzo nakon tragedije. Skoro 200 od 298 poginulih u katastrofi bili su holandski državljani.

Ažurirannje priče RIA Novosti postalo je sve zbrkanije nakon što se pokazalo da se MH17 srušio na istom području gdje su separatisti rekli da su oborili ukrajinski avion - ostavljajući dojam da su dva aviona pala. Nema dokaza o drugom avionu na mjestu nesreće MH17.

Kako su separatisti počeli poricati bilo kakvu umiješanost u obaranje MH17, jedan od njihovih lidera, ruski nacionalista Aleksandr Borodai izjavio je za RIA Novosti: "Ako je to stvarno bio putnički avion, onda mi to nismo uradili."

Tvrdnje o dva aviona

Video s mjesta nesreće MH17 kojeg su australski mediji objavili na godišnjicu tragedije pokazuje separatistističke borce kako slažu ostatke aviona te da su bili iznenađeni da je to bio putnički avion.

Također, u videu su iznijeli teoriju da su oborili avion - ali da je to bio ukrajinski borbeni avion Suhoj (Sukhoi) koji je oborio avion malezijske avijacije.

"Kažu da je Suhoj oborio civilni avion, a da su naši srušili lovca", kaže jedan komandant na mjestu događaja, prema transkriptu videa australijske televizije Njuz korp (News Corp), za koji kažu da je video snimak prokrijumčaren iz istočne Ukrajine i da bio je dostavljen istražiteljima.

Čini se da su dio video snimka separatisti predali BBC-ju u danima neposredno nakon obaranja MH17.

Prvobitni post na pro-separatističkom VKonakte forumu također je tvrdio da "postoje informacije o drugom srušenom avionu, vjerovatno [Suhoj]", ali to nije razrađeno. Holandski tužioci kažu da su odlučno odbacili mogućnost da je MH17 oboren od strane drugog aviona.

'Od ukrajinske strane'

Nezavisne ruske novine Novaja Gazeta su na osnovu svojih informacija saopštile da je ubrzo nakon obaranja MH17 separatistička komanda kontaktirala novinare s kojima je bila u bliskom kontaktu i da se hvalila obaranjem ukrajinskog aviona kao vojnom pobjedom.

Nakon prvobitnog emitovanja trubeći o tome kako su separatisti navodno srušili ukrajinski vojni avion, Lajfnjuz - za koji se često smatra da ima bliske veze s ruskim sigurnosnim službama - brzo je preokrenuo naraciju kada je njen reporter postao jedan od prvih novinara na mjestu pada.

Tokom intervjua s dopisnikom, kada su stigli izvještaji o padu MH17, voditeljica Lajfnjuza nije spomenula ukrajinski An-26 koji je navodno oboren.

Dopisnik kaže da "nije tako teško utvrditi da je to bio civilni avion", ukazujući da su malezijski i holandski pasoši bili rasuti na mjestu događaja.

On kaže da je "preliminarna informacija, prema pobunjenicima“, da je avion srušen raketom "s ukrajinske strane".

"Sve ove informacije su preliminarne i biće provjerene", kaže on. "Moguće je da su ga oborili ukrajinski zračni odbrambeni timovi iz Buksa."

XS
SM
MD
LG