Dostupni linkovi

Ursula von der Leyen nova je čelnica Evropske komisije


Ursula von der Leyen, Nemica rođena u Briselu, majka sedmoro dece i, kako je poznanici nazivaju, "mini-Merkel", je prva žena koja će voditi najvažniju evropsku instituciju.
Ursula von der Leyen, Nemica rođena u Briselu, majka sedmoro dece i, kako je poznanici nazivaju, "mini-Merkel", je prva žena koja će voditi najvažniju evropsku instituciju.

Ursula von der Leyen je i formalno imenovana za predsednicu Evropske komisije. Za njen izbor je glasalo 383 evropskih zastupnika, 327 je bilo protiv, a 22 uzdržanih.

Von der Leyen je obećala "ujedinjenu i jaku" Evropsku uniju (EU) nakon što je usko potvrđena od strane Evropskog parlamenta.

"Poverenje koje ste mi ukazali je poverenje koje ste ukazali Evropi. Vaše poverenje u ujedinjenu i jaku Evropu, od istoka do zapada, od juga prema severu", rekla je ova nemačka konzervativna političarka. "To je velika odgovornost i moj posao počinje sada."

"Radimo zajedno konstruktivno, jer je nastojanje ujedinjena i jaka Evropa", rekla je Von der Leyen, koja 1. novembra preuzima novu funkciju.

Inače, Ursula von der Leyen je kritikovana zbog načina na koji je predloženo njeno ime za ovu funkciju, jer nije bila prisutna u predizbornoj evropskoj kampanji, niti je bila među kandidatima koji su evropskim glasačima predstavljeni kao potencijalni predsednici Evropske komisije (spitzenkandidaten).

Do sada se nije desilo da glasanje za kandidata za najvišu evropsku funkciju prolazi kroz ovoliku zategnutost, ali i ozbiljne kritike velikog broja evropskih zastupnika.

Među važnijim igračima u Evropskom parlamentu, zeleni koji su doživeli znatan rast u proteklim izborima, ranije su rekli da neće glasati za njeno imenovanje. Glas protiv su najavile i ekstremna levica i desnica. Ostale važne grupacije uključujući i liberale su rekle da će glasati za kandidatkinju.

Von der Leyen, Nemica rođena u Briselu, majka sedmoro dece i, kako je poznanici nazivaju, "mini-Merkel", je prva žena koja će voditi najvažniju evropsku instituciju.

Nakon ovog glasanja sledi formiranje novog kabineta Evropske komisije.

Adekvatni broj žena

Ova institucija ima 28 komesara, isto koliko Evropska unija ima članica. Svaka država predlaže po jednog komesara.

Predsednica odlučuje da li prihvata načelne predloge. Ursula von der Leyen je već najavila da, ako nema dovoljnog broja žena među predloženim kandidatima, ona "neće oklevati da traži nova imena" od država članica.

Za sada je samo Austrija formalno predložila Johannesa Hahna za još jedan mandat u Evropskoj komisiji. Holanđanin Frans Timmermans kao i Dankinja Margaret Vestager predstaviće svoje države i biće istovremeno "najviše rangirani potpredsednici" Evropske komisije.

To je nova terminologija za staru funkciju a koja predstavlja neku vrstu moralne kompenzacije za krah projekta spitzeknadidata budući da su oboje bili predstavljeni u ime svojih politčkih grupacija za kandidate za čelo Evropske komisije.

Status podpredsednika (bez ranga) u Evropskoj komisiji po automatizmu ima i visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost EU, a u ovom mandatu to će biti Španac Joseph Borell.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG