Dostupni linkovi

Von der Leyen pozvala članice EU zadrže politiku otvorenih vrata za Z. Balkan


Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Kandidatkinja za buduću predsednicu Evropske Komisije, Ursula von der Leyen pozvala je zemlje članice Evropske unije da zadrže politiku otvorenih vrata za zemlje Zapadnog Balkana.

Von der Leyen je bila danas u Briselu, na saslušanju sa zastupnicima parlamentarne grupacije Renew Europe (bivši liberali). Tanja Fajon koja je bila na saslušanju novinarima je izjavila da je poruka Von der Leyen oko proširenja veoma ohrabrujuća.

"Ono što je ona (Von der Leyen) rekla oko proširenja je veoma pozitivna poruka", izjavila je Fajon novinarima.

Oko posvećenosti Ursule von der Leyen za proširenje prema regionu je govorio i novoizabrani predsednik spoljnopolitčkog komiteta Evropskog Parlamenta, David McAllister, koji dolazi iz iste partije ali i istog nemačkog regiona sa Von der Leyen. Prema njemu, Von der Leyen će imati isti pozitivan stav oko proširenja poput evropskih narodnjaka i vlade Nemačke.

"Mi smo generalno otvoreni za nove članice i zalažemo se za politiku proširenja ali naravno sve ovo treba da se pažljivo pripremi. Za to je potrebno vreme", podvukao je McAllister dodavši da je nemačka kancelarka Angela Merkel lično u više navrata dokazala njenu posvećenost prema proširenju EU.

XS
SM
MD
LG