Dostupni linkovi

Ustavni sud o ćirilici u Vukovaru – Predstavnici Srba rezervirani


Dvojezična tabla u Vukovaru, arhivska fotografija
Dvojezična tabla u Vukovaru, arhivska fotografija

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je nekoliko odredbi Statuta Grada Vukovara kao diskriminatorne prema pripadnicima srpske manjine.

Samostalna demokratska stranka pozdravlja ove odluke Ustavnog suda, ali upozorava da nije izmijenio rješenje po kojem lokalne vlasti jednom godišnje ocjenjuju situaciju i odlučuju treba li proširiti individualna prava pripadnika srpske manjine.

Ustavni sud pozvao je lokalne vlasti u Vukovaru da ujesen razmotre vraćanje dvojezičnih ploča.

Ustavni sud Hrvatske je ukinuo nekoliko članaka statuta grada Vukovara kojima se ograničavalo prava pripadnicima srpske manjine u Vukovaru. Gradski vijećnici neće više morati pismeno tražiti da im se dostave materijali na ćirilici, već će biti dovoljan usmeni zahtjev.

Također, po novom, pripadnicima srpske manjine u Vukovaru mora se dostaviti prijepis na srpski jezik i ćirilicu cijelog teksta ili dijela originala izvornika pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprave, odnosno tiskanje dvojezičnog obrasca na usmeni zahtjev, a ne samo na pismeni, kako je bilo do sada, a po novom ne mora postojati ni pravni interes.

Ovi prijepisi ne smiju biti vezani uz to ima li novaca u gradskom proračunu, nego to ide na trošak državnog proračuna. Također, pečat na ćirilici na aktima gradonačelnika i gradskih tijela treba imati podjednako velika slova kao i onaj na latinici, a do sada je imao manja.

Međutim, ostaje odredba da Gradsko vijeće jednom godišnje – obično u listopadu – razmotri dosegnuti stupanj razumijevanja i dijaloga građana Vukovara te da donosi odluku o mogućnostima i potrebi proširivanja opsega individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine novim pravima iz kataloga prava predviđenih Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

To u prvom redu znači – postavljanje ploča na tijelima vlasti i imena ulica i trgova na hrvatskom jeziku i latinici i srpskom jeziku i ćirilici.

Pitanje lokalnih ovlasti

O ovim odlukama Ustavnog suda za Radio Slobodna Europa (RSE) govori saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

"Drago mi je da je Ustavni sud ukinuo određene diskriminirajuće odredbe, međutim izražavam rezervu prema onom dijelu odluke gdje je sud ostavio važećom odredbu da vukovarsko Gradsko vijeće i dalje jednom godišnje ocjenjuje okolnosti u kojima će donijeti odluku – da li proširiti propisana prava ili ne", kazao je Milošević.

Po njegovoj ocjeni, te stvari ne bi trebale biti u nadležnosti lokalnih vlasti.

"Na taj način se odluka o pravima manjina stavlja u ruke političke većine na lokalnoj razini. To je po meni u suprotnosti s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, jer on propisuje određeni minimum i propisuje određene kriterije za taj minimum – upravo zato da ta prava ne bi bila podložna nečijoj procjeni ili promjeni", upozorio je Boris Milošević.

Razbijene dvojezične table, Vukovar 2013.
Razbijene dvojezične table, Vukovar 2013.

Tri godine bez pomaka

Predstavljajući ove odluke, predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović kazao je da gradske vlasti Vukovara već tri godine nisu sjele i razmotrile mogućnost proširenja prava pripadnika srpske manjine u Vukovaru, i da to ujesen moraju napraviti.

"Nećemo u nedogled trpiti da se prava pripadnika srpske nacionalne manjine odgađaju u nedogled i da se za to ne navode nikakvi razlozi. Ovdje se tri godine nije napravilo ništa! Oni su dužni u listopadu ove godine razmatrati taj dosegnuti stupanj dijaloga i snošljivosti i donijeti odluku o mogućnosti proširenja individualnih i kolektivnih prava srpske nacionalne manjine. Ponavljam, nećemo dopustiti da to ide u nedogled", bio je odlučan Šeparović.

Na novinarsko pitanje, on je pojasnio kako se to odnosi i na razmatranje postavljanja dvojezičnih ploča.

Podsjetimo, kako Srbi u Vukovaru od 2011. čine više od 30 posto stanovništva, imaju pravo na službenu uporabu srpskog jezika i ćirilice pored hrvatskog jezika i latinice.

Međutim, kada su vlasti u mandatu vlade lijevog centra 2013. i 2014. godine počele postavljati ploče na javnim ustanovama u Vukovaru na latinici i hrvatskom i ćirilici i srpskom, one su redom porazbijane, pa su hrvatske vlasti na kraju odustale od dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Ustavni sud je 2014. kao protuustavan zabranio referendum na kojem se trebalo odlučivati o zabrani službene upotrebe ćirilice u Vukovaru, ali i de facto „zamrznuo“ dalje postavljanje dvojezičnih ploča.

Na kraju je vukovarsko Gradsko vijeće kolovoza 2015. godine izglasalo da ploče i nazivi na javnim ustanovama i ulicama i trgovima Vukovara na latinici i hrvatskom i ćirilici i srpskom nisu predviđene. Ustavni sud ih je sada pozvao da ocijene je li ta odluka i dalje na mjestu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG