Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gdje je problem sa ćirilicom u Vukovaru?


Razbijena tabla na ćirilici u Vukovaru, ilustrativna fotografija 2013. godine

Predizborne izjave tehničkog ministra unutarnjih poslova o ćirilici u Vukovaru pokazale su njegovo veliko nepoznavanje zakona, ali su podsjetile i na činjenicu da se nepostavljanjem ploča na latinici i ćirilici na zgrade lokalne uprave izravno krše hrvatski zakoni. Predstavnici srpske zajednice očekuju da će nakon rujanskih izbora, koja god od dvije opcije pobjedi, mnoge stvari biti drugačije.

Ploče na latinici i ćirilici i dalje su u Vukovaru samo na zgradama državne uprave, i ima već četiri mjeseca kako nijedna nije razbijena, dok ploča sa dva pisma nema na zgradama lokalne uprave, na ulicama i trgovima niti na ulazima u grad, iako podaci iz Popisa stanovništva iz 2011. pokazuju da je broj Srba u Vukovaru narastao i da ih ima više od trećinu.

Pa kada je tako, zakon obavezuje da se u Vukovaru osigura ravnopravna službena uporaba srpskog jezika i ćirilice pored hrvatskog jezika i latinice.

A to što se ne poštuje zakon, rezultat je histerične antićirilične kampanje kojom je HDZ došao na vlast u Vukovaru, a potom destabilizirao donedavnu vlast lijevog centra u cijeloj zemlji.

Kruna je trebao biti referendum kojim bi se zbog tragedije Vukovara iz 1991. zabranilo upotrebu ćirilice u tom gradu, ali ga je Ustavni sud zabranio i naložio Vladi da u zakon unese sankcije za one lokalne vlasti koje ne poštuju odredbu o dvojezičnosti, podsjeća u izjavi za RSE predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

„To Vlada na žalost još nije učinila, a rok je protekao. A Gradskom vijeću naložio je da zajedno sa srpskom zajednicom iznađe dogovor oko opsega primjene zakona o dvojezičnosti, što Gradsko vijeće nije uradilo, već je jednostrano donijelo odluku kojom je de facto derogiralo i odluku Ustavnog suda i odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje se odnose na službenu upotrebu jezika i pisma i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.“

HDZ-ova većina u Gradskom vijeću Vukovara tako je u statut grada ugradila da se jednom godišnje procjenjuje je li vrijeme za poštivanje zakona i uvođenje dvojezičnosti, a sada je na snazi ocjena da – nije vrijeme. Izjava tehničkog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića iz Mosta kako će čišćenjem biračkih popisa nestati i obaveza dvojezičnosti u Vukovaru pokazuje totalno nepoznavanje zakona, ali i namjeru predizborne manipulacije.

„Mislim da se radi o predizbornom nabacivanju Mosta, HDZ-a i Vulina (ministra Vlade Srbije op.a.) kako bi ta tema iz nekog razloga pred izbore došla u fokus, i to već traje neko vrijeme. Ali čini mi se da efekt toga ipak nije toliki koliko su se oni koji su to radili nadali da će biti“, smatra bivši socijaldemokratski ministar uprave Arsen Bauk.

Zgrada hrvatske Vlade
Zgrada hrvatske Vlade

On odbija kritike da je Milanovićeva Vlada propustila reagirati, podsjećajući da je zbog predizbornih i postizbornih aktivnosti došlo do blokade rada Sabora koji bi jedini mogao izmijeniti zakon, a na kritike da je bila previše tolerantna ili čak koketirala sa nacionalizmom, odgovara da je na - primjerice razbijanje dvojezičnih ploča - uvijek reagirao tko treba, a to su tužiteljstvo i sud.

Za manje od mjesec dana su izbori i Milorad Pupovac očekuje da će nakon njih mnoge stvari biti drugačije, neovisno o tome koja od dviju velikih opcija pobijedi.

„Jer, i novi HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem nije HDZ kakav je bio dok mu je na čelu bio Tomislav Karamarko, koji je obnovio i pokrenuo ne samo antićirilićnu, nego i antimanjinsku kampanju u Hrvatskoj, pretvorio je to u sredstvo za dodatno jačanje nacionalizma i nacionalističke politike u Hrvatskoj. Budući da se ta politika mijenja, za očekivati je da će nova vodeća politička grupacija, koja god to bila – biti puno trezvenija i puno obzirnija kada je posrijedi primjena i ostvarivanje manjinskih prava, a onda i pitanje primjene i ostvarivanje prava na službenu upotrebu ćirilićnog pisma na području grada Vukovara.“

I dok se dvojezičnost provodi u niz općina u Hrvatskoj gdje Srba ili koje druge manjine ima više od trećinu, u Vukovaru je ona u najvećoj mjeri suspendirana. Izbori su za manje od mjesec dana.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG