Dostupni linkovi

Beograd: Paljenje sveća za žrtve genocida u Srebrenici


U Beogradu sveće za srebreničke žrtve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

U Beogradu sveće za srebreničke žrtve

U parku između Predsedništva Srbije i Skupštine grada Beograda održan je komemorativni skup "Sećamo se žrtava genocida u Srebrenici", koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u u Srebrenici.

Događaju su prisustvovali ambasadori SAD, Nemačke, Kanade i Australije.

Okupljeni su poštovanje prema žrtvama genocida iskazali paljenjem sveća.

"Smatramo da bez rasvetljene ratne prošlosti, nema svetle budućnosti za građane Srbije. Poštovanje žrtava genocida u Srebrenici od strane predstavnika vlasti mora biti osnov – ne samo deklarativne – već proaktivne politike mira i stabilnosti države Srbije", navedeno je u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Ambasador SAD Kajl Skat (treći s desna) na skupu u Beogradu, 11. jul 2019.
Ambasador SAD Kajl Skat (treći s desna) na skupu u Beogradu, 11. jul 2019.

Na skupu se pojavila i grupa ljudi koji su nosili transparente sa fotografijama srpskih žrtava na Kosovu. Oni su nosili majice na kojima je pisalo "Pokret Srbije Gerila" i "Živim za Srbiju" (ispisano na iscrtanoj mapi Kosova), ali i majicu sa likom Ratka Mladića, koji je osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine. Okupljenim građanima je dobacivao predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić, ali nije bilo incidenata.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava rekao je da je dobacivanje i "atmosferu buke" na ovom skupu stvorilo poricanje i relativizacija genocida u Srebrenici.

"Uprkos tome, organizacije civilnog društva, pojedinci, građani su se okupili večeras da pokažu politiku života ove zemlje. Politika života ove zemlje jeste da se poštuju ljudski gubici. Poštovanje ljudskih gubitaka se najviše vrednuje i testira na najstrašnijem mogućem zločinu, a to jeste genocid", rekao je on.

Ova akcija deo je obeležavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici koje organizuje više nevladinih organizacija, između ostalog, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava.

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja genocida u Srebrenici, u zajedničkom saopštenju koje potpisuje jedanaest nevladinih organizacija piše da je "sramna i porazna činjenica da nijedan od zvaničnika Republike Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid, što potvrđuje kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva".

Pokolj u Srebrenici 1995. godine, u kom je ubijeno oko 8.000 bošnjačkih dečaka i muškaraca, Međunarodni sud u Hagu priznao je kao genocid 2007. godine.

Skupština Srbije usvojila je 2010. Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice, ali bez pominjanja reči genocid.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je pre dva dana potvrdila da neće prisustvovati ovogodišnjem obeležavanju godišnjice genocida 11. jula u Srebrenici, jer kako je navela, nije pozvana.

Porodice žrtava: Nismo se sa njima ni oprostili
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Žene u crnom: Nazovite genocid genocidom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

XS
SM
MD
LG