Dostupni linkovi

NGO u Srbiji traže: Vlast da prizna genocid


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Devet nevladinih organizacija iz Srbije uputila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučić i svim državnim predstavnicima zahtev da prestanu sa negiranjem genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Takođe, u pismu koje je prosleđeno javnosti, traže da se negiranje genocida u Srbiji tretira kao krivično delo, te da se prestane sa „veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca“.

Od države Srbije se zahteva da ispoštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice o srebreničkom genocidu.

“Zahtevamo da da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava“, stoji u saopštenju koje su potpisale: Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreže Žene u Crnom, Dah Teatar, Škart kolektiv, Autonomni ženski centar, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Fond za humanitarno pravo.

Nadležni se takođe pozivaju da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U objašnjenju ovakvih zahteva se navodi da je država Srbija „prva i do sada jedina država na svetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog toga što što su njeni državni organi imali informacije o genocidu ali ništa nisu uradili da spreče genocid u Srebrenici“.

„Sramna i porazna činjenica da nijedan od zvaničnika Republike Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid, što potvrđuje kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva. Državnoj politici negiranja genocida najviše doprinosi kontinuirano odbijanje aktuelnog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da zločin u Srebrenici imenuju genocidom, u čemu ih slede ne samo političari i političarke vladajuće koalicije, nego i značajan deo opozicionih političara i političarki“, navodi se obrazloženju zahteva.

XS
SM
MD
LG