Dostupni linkovi

'Žene u crnom': Državni vrh Srbije da prizna genocid u Srebrenici


Beograd, 10. jul 2019.

Nevladina mirovna organizacija Žene u crnom u Beogradu izvela je uličnu akciju “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, povodom 24-te godišnjice od tog zločina u kome je 11. jula 1995. ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.

Aktivistkinje i aktivisti okupili su se oko 19:30 časova kod Parka nesvrstanih zemalja, iznad Brankovog mosta u Beogradu.

Učesnici akcije razvili su na mostu tri velika transparenta na kojima piše “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, "Solidarnost" i "Odgovornost".

Sa Brankovog mosta prema reci je spušten transparent od 15 metara na kome je ispisano "Srebrenica 8372", koliko je i žrtava genocida u Srebrenici, a u znak sećanja na žrtve učesnici su u reku Savu bacili bele ruže.

Akcija je potom nastavljena kod Parka nesvrstanih zemalja, iznad Brankovog mosta, a tokom akcije u ovom delu grada bilo je vidljivo prisustvo velikog broja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. I u parku gde je skup nastavljen je bilo više desetina policajaca. Incidenata nije bilo.

Žene u crnom: Nazovite genocid genocidom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Okupljeni su poručili da se odnos državnog vrha Srbije prema genocidu u Srebrenici za sve ove godine nije promenio.

"Ova godišnjica je praćena potpunim ćutanjem, prećutkivanjem, ignorisanjem i tačno se vidi da ovaj režim ne želi da napravi nikakav diskontinuitet sa onim što se desilo devedesetih", kazala je Staša Zajović, aktivistkinja Žena u crnom.

Organizacije civilnog društva podsećaju da u Srbiji srebrenički genocid obeležavaju samo one, dok državne ceremonije sećanja na žrtve nema, kao i da ni jedan državnik Republike Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid.

Zbog toga su Žene u crnom, zajedno sa Inicijativom mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji, uz podršku umetničkih kolektiva Škart i Dah teatar iz Beograda, izdali zajedničko saopštenje u kome se od nadležnih zahteva da se genocid u Srebrenici prizna "ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava", zatim da "predsednik i premijerka Srbije i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i šire".

Traži se i da se "prestane sa veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca", kao i da se "negiranje genocida u Srebrenici kvalifikuje kao krivično delo" i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici u Republici Srbiji.

U okviru obeležavanja 24. godine od genocida u Srebrenici, u Beogradu će u četvrtak 11. jula biti organizovan skup paljenja sveća "Sećamo se žrtava genocida u Srebrenici" koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, a u zadužbini Ilije M. Kolarca će biti održan performans "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG