Dostupni linkovi

Iran dao rok od 60 dana EU za spasavanje nuklearnog sporazuma


Ulice Teherana, ilustrativna fotografija

Iranske vlasti saopštile su danas da će poslednja prilika za spasavanje medjunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programa isteći za 60 dana, javila je agencija AP.

Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Abas Musavi izjavio je danas da Iran više neće nuditi rokove za spasavanje sporazuma kada u septembru istekne 60 dana.

Teheran je juče zapretio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronadje rešenje i ne ispune iranski zahtevi.

"Nadamo se da ćemo uspeti da pronadjemo rešenje jer ćemo u protivnom pokrenuti narednu etapu" plana smanjivanja obaveza Irana prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine u Beču, izjavio je juče zamenik ministra spoljnih poslova Abas Aragči.

Iranski zvaničnik je podsetio da je njegova zemlja za opstanak sporazuma i dodao da se mere preduzete od maja o smanjenju obaveza prema sporazumu mogu povući ako se Iranu ispune zahtevi, javio je Frans pres.

Ti zahtevi se prvenstveno odnose na mogućnost Irana da prodaje svoju naftu i da ima spoljnu trgovinu zaobilazeći sankcije koje su SAD uvele Iranu posle istupanja iz sporazuma.

Musavi je danas ponovio da je Iran i dalje otvoren za pregovore sa svojim evropskim partnerima i izrazio nadu da će "preduzeti korake napred" ka sprovodjenju svojih obaveza.

Iranske vlasti saopštile su juče da nastavljaju da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 odsto.

Iranske mere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvodjenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

XS
SM
MD
LG