Dostupni linkovi

Iran saopštio da će povećati obogaćivanje uranijuma


Analiza obogaćenog uranijuma u nuklearnom postrojenju u Iranu, fotoarhiv
Analiza obogaćenog uranijuma u nuklearnom postrojenju u Iranu, fotoarhiv

Iran je saopštio da će od danas, nedelje 7. jula, njegov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,67 odsto, koliko je dogovoreno nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Iran je saopštio da će, pošto je istekao rok dat zapadnim zemaljama da ispune zahtev Irana i spreče sankcije SAD prema toj zemlji, početi da povećavaju obogaćivanje uranijuma, kao i da će nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz sporazuma na svakih 60 dana, prenela je agencija Rojters.

Kako je Teheran naveo, “namera im je bila da se spasi sporazum” i da su “dali dovoljno vremena diplomatiji”.

“Vrata diplomatije su i dalje otvorena, ali su potrebne nove inicijative”, naveo je iranski pregovarač Abas Arači.

Portparol vlade Irana Ali Rabiei rekao je u nedelju reporterima u Teheranu da će “danas preći” dozvoljenih 3.67 odsto. “Nova količina biće zasnovana na našim potrebama”, rekao je Rabiei, ali nije naveo druge detalje.

Britanija i Nemačka: Iran da prekine aktivnosti koje su u suprotnosti sa sporazumom

Portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavio je da je iran prekršio uslove iz 2015. i da mora odmah da sa tim prekine i da stvari vrati na staro stanje.

„Velika Britanije ostaje u potpunosti privržena sporazumu, a Iran mora odmah da prekine sve aktivnosti koje su u suprotnosti sa njihovim obavezama“, naveo je portparol ministarstva.

Nemačka je takođe pozvala iran da prestane sa potezima koji potkopavaju sporazum. „Izuzetno smo zabrinuti zbog najave Irana da su počeli sa obogaćivanjem uranijuma preko limita od 3.67 odsto“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

„Pozivamo Iran da prestane sa takvim aktivnostima koje su u suprotnostima sa obavezama koje su preuzeli“, dodaje se u pozivu nemačkog ministarstva.

Netanjahu: Iransko povećanje obogaćivanja uranijuma vrlo opasno

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenio je da je današnja najava Irana o povećanju obogaćivanja uranijuma izuzetno opasan potez i ponovo pozvao Evropu da kazni Teheran.

"To je vrlo, vrlo opasan korak. Iran je prekršio zvanično obećanje Savetu bezbednosti UN da neće obogaćivati uranijum iznad određenog nivoa", rekao je Netanjahu na sednici vlade.

"Pozivam moje prijatelje - lidere Francuske, Velike Britanije i Nemačke: Vi ste potpisali sporazum i vi ste rekli čim oni preduzmu taj korak, oštrih sankcija će biti, to ja bila odluka Saveta bezbednosti. Gde ste?", upitao je izraelski premijer.

Ako jedna od tri evropske zemlje - potpisnice sporazuma smatra da ga je Iran prekršio, može da pokrene proces koji bi se za 65 dana završio odlukom Saveta bezbednosti UN o ponovnom uvođenju sankcija Teheranu, ali se ne očekuje se da bi to učinile preostale dve potpisnice sporazuma - Rusija i Kina, koje su saveznice.

Francuski predsednik Emmanuel Macron prethodno je, u subotu uveče, kazao da su se Francuska i Iran dogovorili da razmotre uslove za nastavak razgovora kako bi spasili nuklearni dogovor Teherana sa svjetskim silama.

Macron je naveo da je tokom telefonskog razgovora s predsednikom Hassanom Rouhanijem izrazio "jaku zabrinutost" zbog posledica odustajanja od sporazuma iz 2015. godine.

Rouhani je u istim razgovoru pozvao evropske zemlje da hitno reaguju kako bi spasile sporazum čiji je cilj smanjenje iranskog nuklearnog programa.

Francuska, zajedno sa Velikom Britanijom i Nemačkom, pokušava da spasi sporazum sa Iranom, nakon što se američki predsednik Donald Trump povukao iz njega prošle godine i ponovo, prošlog meseca, uveo dodatne sankcije Iranu.

Pariz je oprezno reagovao nakon nedavne potvrde Međunarodne agencije za atomsku energiju da je Teheran stvorio zalihe obogaćenog uranijuma znatno više od onih predviđenih u sporazumu.

XS
SM
MD
LG