Dostupni linkovi

Trgovinski mehanizam između Irana i EU uskoro funkcionalan


Platforma za proizvodnju nafte u Perzijskom zaljevu

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je u četvrtak da se nada kako će poseban trgovinski kanal Instex uspostavljen sa Iranom imati svoju prvu transakciju u narednim danima.

Instex je trgovinski mehanizam razmjene koji su postavile Francuska, Velika Britanija i Njemačka koji je namjenjen izbjegavanju direktnih financijskih transakcija kompenzirajući na taj način balans između uvoza i izvoza sa evropske strane.

Cilj ovog mehanizma jete da omogući nastavak trgovine između članica Evropske unije i Irana uprkos sankcijama koje stižu iz Washingtona još od kada su Sjedinjene Države odustale od nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Ove sankcije su, smanjenjem prodaje nafte, ugušile iransku ekonomiju.

"Mi želimo da Instex stupi na snagu u narednih nekoliko dana i ja se nadam da će biti funkcionakan uskoro. Nadam se da će prva transakcija biti obavljena u narednim danima", rekao je Le Maire novinarima tokom sastanka u Poljskoj.

"Prva transakcija će biti limitirana, ali mi očekujemo da će Instex biti koristan alat", dodao je Le Maire.

Teheran je ranije saopštio da žele da održe nuklearni sporazum ali da moraju dobiti obećanja i ekonomskoj dobiti.

U ponedeljak su saopštili da su prešli dozvoljenu granicu za prikupljanje nisko obogaćenog urana, što je prvo veliko kršenje nuklearnog sporazuma te su rekli da će dalje mjere najaviti 7. jula.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u srijedu da će Instex početi s radom na temelju "potpune usklađenosti sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine".

Iranski zvaničnici su u više navrata ponovili da Instex mora uključivati prodaju nafte ili dati značajne kreditne olakšice kako bi ga oni smatrali korisnim.

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je ranije ove sedmice Evropu da će Teheran u nedelju "učiniti naredni korak" u povećanju obogaćivanja uranijuma.

Rohani je tako pojačao pritisak na evropske partnere da učine više za spas nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015, nakon što su se SAD prošle godine iz njega povukle.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG