Dostupni linkovi

Gaši: Vlada nije zabranila ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Vlada Kosova nije donela nikakvu odluku o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovo, izjavila je danas za Radio Slobodna Evropa portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši.

Javni servis Srbije preneo je da je premijerka te zemlje, Ana Brnabić, izjavila da je od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na samitu u Poljskoj čula da je odluka o zabrani poseta srpskim zvaničnicima „lažna vest“.

„Mene čudi da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra za inostrane poslove, ali to sada smanjuje tenzije u regionu", rekla je premijerka Srbije.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Zuberaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u petak da je odluka tog ministarstva o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovu u skladu sa vladinom politikom koja se primenjuje od uspostavljanja trgovinske takse, “što je nacionalna odluka za zaštitu interesa i nacionalne sigurnosti Kosova, i sprečavanje agresivnih dela Srbije naspram Kosova“.

Podsetimo, upravo je Zuberaj putem Fejsbuka u četvrtak (4. jul) saopštio da je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova donelo takvu odluku zbog "hibridne pretnje Srbije prema Kosovu, propagande i lažnih vesti", kao i zbog "poslednjih napora u insceniranju takozvane humanitarne krize na severu Kosova.

Na pitanje RSE u petak da prokomentariše izjavu Brnabić i da li takva odluka ministarstva ima podršku premijera Kosova, Zuberaj je odgovorio da je Haradinaj pokazao odlučnost u donošenju velikih odluka u interesu države i uputio na ured premijera.

„Kada se stvore uslovi i kada Srbija odustane od isceniranih tenzija na Kosovu, ova odluka će biti povučena. Lopta je u dvorištu Srbije, da deluje kao konstruktivni sused. Šovinističke izjave Brnabić poznaje ceo svet. Ona je persona non grata na Kosovu“, dodao je Zuberaj.

Uskoro opširnije.....

XS
SM
MD
LG