Dostupni linkovi

Švedsko tužilaštvo analizira dokaze u slučaju Assangea


Osnivač WikiLeaksa Julian Assange

Švedsko tužilaštvo neće od Britanije tražiti da ispita Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa u vezi optužbe za silovanje iz 2010. godine, sve dok ne zavše analizu dostupnih dokaza.

Assange trenutno služi kaznu od 50 sedmica u Londonu jer je prekršio uslove kaucije.

Švedsko tužilaštvo trenutno radi na ispitivanju dokaza i dok se taj proces ne završi neće poduzimati nove korake.

"To znači da trenutni potez nije da se izda evropski nalog za istragu", izjavila je zamjenica javnog tužioca Eva-Marie Persson. Nove informacije o švedskom procesu u slučaju Juliana Assangea bit će dostupne javnosti u avgustu.

Persson je u junu izjavila da će izdati takvo naređenje, nakon što je švedski sud odbacio zahtjev tužilaštva za hapšenjem Assangea čime je Švedskoj za sada uskraćeno da traži izručenje Assangea.

Persson se suočava sa nadolazećim rokom u slučaju zastare slučaja koja ističe u avgustu 2020. godine.

Njen zadatak dodatno komplikuju američke vlasti koje su već tražile izručenje Assangea po 18. tačaka optužnice, uključujući optužbe za zavjeru i kršenje zakona o špijunaži, za koje je ročište zakazano u februaru.

Ukoliko mu se bude sudilo u Švedskoj, Assange bi se mogao suočiti sa četiri godine kazne zatvora. On se ranije odupirao izručenju Švedskoj zbog straha da bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama.

Julian Assange proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, odakle je izbačen krajem aprila ove godine nakon što mu je ukinut politički azil.

XS
SM
MD
LG