Dostupni linkovi

Assange osuđen na 50 sedmica zatvora


Osnivač WikiLeaksa Julian Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange osuđen je pred sudom u Londonu na 50 sedmica zatvora zbog kršenje pravila kaucije prije sedam godine kada je ušao u ambasadu Ekvadora.

Assange je osuđen prošlog mjeseca zbog kršenja pravila kaucije iz 2012. godine. Maksimalna kazna za ovo djelo je godina dana u zatvoru.

"Bezrezervno se izvinjavam svima onima koji smatraju da ih uvrijedio zbog načina na koji sam vodio svoj slučaj", rekao je Assange u pismu koji je sudu pročitao njegov advokat Mark Summers.

"Našao sam se u borbi sa zastrašujućim okolnostima. Uradio sam ono za šta sam smatrao da je najbolje u tom momentu", rekao je dalje Assange.

Summers je dalje rekao sudu kako je Assange 2012. imao 'snažne strahove' da će iz Švedske biti izručen Sjedinjenim Državama i na kraju poslan u kazneni centar Guantanamo na Kubi.

On je također citirao informacije o hapšenju i tretmanu Chelsea Manning, američke vojno-obavještajne analitičarke koja je odslužila sedam godina u vojnom zatvoru zbog odavanja tajnih podataka kojima je imala pristup tokom svog rada kao obavještajna analitičarka u Iraku.

Par sati nakon što je 11. aprila Assange uklonjen iz ekvadorske ambasade, američki tužioci su najavili da su optužili Assangea zbog zavjere pristupanja klasificiranom vladinom kompjuteru u čijem mu je izvršenju navodno pomogla Manning, koja se trenutno nalazi u pritvoru jer odbija da svjedoči u slučaju istrage u WikiLeaks.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG