Dostupni linkovi

Assange: Ne želim da me se izruči SAD-u


Julian Assange u sudnici, London
Julian Assange u sudnici, London

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange kazao je u četvrtak na sudu u Londonu da ne želi da ga se izruči Sjedinjenim Državama gdje ga očekuje suđenje zbog masovne objave povjerljivih informacija na internetu, jednog od najvećih takvih slučajeva u povijesti. Novo saslušanje je zakatano za kraj maja.

SAD je zatražio njegovo izručenje nakon što je uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu 11. travnja. Optužen je za urotu u cilju provale u računala za što može dobiti do pet godina zatvora.

Assange je u srijedu na britanskom sudu osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta boravka na slobodi uz jamčevinu jer je u ekvadorskom veleposlanstvu proveo sedam godina.

Utočište u veleposlanstvu potražio je u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi da je počinio silovanje, što niječe.

On je u srijedu osuđen na zatvorsku kaznu od 50 sedmica zbog neodazivanja na sudski poziv 2012. godine čime je prekršio odredbe puštanja na uslovnu slobodu.

Umjesto odazivanja na poziv, 47-godišnji Assange u junu 2012. zatražio je azil u ekvadorskoj ambasadi da bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga tereti zbog navoda o silovanju i seksualnom napadu.

Njegovi advokati su tvrdili da se on nije odazvao sudu jer je bio "očajnik" koji se plašio izručenja SAD-u.

Assange je uhapšen prošlog mjeseca kada mu je Ekvador ukinuo politički azil.

Njegovi advokati kažu da će se boriti protiv izručenja SAD-u gdje su ga vlasti optužile da je pokušao upasti u kompjuterski sistem Pentagona.

Američko pravosuđe Assangea tereti da je skovao zavjeru sa bivšom analitičarkom američke vojske Chelsea Manning. Njih dvoje su navodno zajedno "skinuli" četiri povjerljive baze podataka.

Glavni urednik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson rekao je u srijedu da je borba oko izručenje pitanje "života ili smrti" za Assangea.

XS
SM
MD
LG