Dostupni linkovi

UN: Assange izložen psihološkoj torturi


Nils Melzer, UN stručnjak za ljudska prava koji je posjetio Assange ranije ovog mjeseca u dobro čuvanom zatvoru u Londonu
Nils Melzer, UN stručnjak za ljudska prava koji je posjetio Assange ranije ovog mjeseca u dobro čuvanom zatvoru u Londonu

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je izložen psihiloškoj torturi zbog kampanje defamacije pritiv njega i ne treba da bude izručen Sjedinjenim Državama gdje će se suočiti sa "političkim showuom od suđenja", izjavio je petak Nils Melzer, specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava, prenosi Reuters.

"Progon Juliana Assanea mora sada da se završi", rekao je Melzer, nezavisni stručnjak UN i profesor međunarodnog prava, koji je posjetio Assangea u zatvoru sa visokim mjerama obezbjeđenja u Londonu zajedno sa medicinskim stručnjacima 9. maja. Kako je rekao našao ga je razdraženog, pod velikim stresom i neposposobnim da se nosi sa sopstvenim kompleksnim slučajem.

Melzer je rekao da je posle detaljnog ljekarskog pregleda ocenjeno da je Assangeovo zdravlje "ozbiljno ugroženo zbog neprijateljskog okruženja koje traje nekoliko godina".


"Assange pored fizičkih tegoba, ima sve tipične simptome dugotrajnog izlaganja psihološkoj torturi, a to su hronična anksioznost i jake psihološke traume, izložen je teškim oblicima okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg ponašanja. Psihijatar koji je bio u pratnji u mojoj misiji je rekao da je njegov zdravstveno stanje kritično" rekao UN-ov stručnjak.

"Ali prema mojim saznajima on je sada hospitalizovan i nije u stanju da se pojavi na suđenju".

Assange je bio previše slab da se u četvrtak pojavi na suđenje video linkom iz britanskog zatvora na saslušanju o izručenju po zahtjevu SAD, rekao je njegov advokat Gareth Pierce za Reuters. Nalazi se na zdravstvenom odjeljenju zatvora.

Od kada je WikiLeaks objavio američke poverljive dokumente 2010. godine, pokrenuta je "nemilosrdna i neumoljiva kampanja zastrašivanja i klevetanja protiv Assangea", ne samo u SAD već i u Velikoj Britaniji, Švedskoj i od skora i u Ekvadoru, smatra Melzer.

Par minuta nakon što su objavljeni ovi navodi, britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je postvaio tweet povodom izjave Melzera:

"Ovo je pogrešno. Assange je izabarao da se krije u ambasadi i uvijek je bio slobodan da izađe i da se suoli sa pravdom" napisao je Hunt.


Assange je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila. SAD zatražile su izručenje gdje bi se suočio sa ukupno 18 tačaka američke optužnice i sa višedecenijskom kaznom zatvora ukoliko bi bio osuđen.

"Ja sam ozbiljno i jako zabrinut da je će ovaj čovjek biti izručen Sjedinjenim Državama, gdje će biti izložen političkom showu od suđenja i ozbiljnim kršenjima ljudskih prava" rekao je Melzer.

"Glavni narativ u ovoj aferi je da SAD žele da od gospodina Assangea naprave primjer, da bi druge ljude odvratili od toga da ga slijede" ocijenio je UN-ov specijalni izvjestitelj.

Melzer je pojasnio da ne očekuje da bi ga vlasti u SAD izložile fizičkoj torturi kao što je gušenje pod vodom tokom ispitivanja.

"Ja bih prije očekivao da će biti subjekat dugotrajnog boravka u samici, sa veoma teškim uslovima pritvora u psihološkom okruženju koje bi ga na kraju slomilo", zaključio je.

XS
SM
MD
LG